Нови мастер програми креативне индустрије, међу њима и мастер израде видео-игара

Након прошлогодишњег успешног покретања четири мултидисциплинарна програма усмерена на спајање техничких и бизнис знања на универзитетима у Београду, Крагујевцу и Нишу, Кабинет председнице Владе Србије, Министарство просвете и Иницијатива "Дигитална Србија“ представили су два нова Мастер 4.0 програма који ће повезати свет технологије и свет уметности.

На конференцији за медије у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у Београду председница Владе Ана Брнабић поздравила је мултидилсциплинарни приступ у нашем високом школству истакавши да ће корак у овом правцу резултирати додатном вредношћу, саопштила је Иницијатива "Дигитална Србија".

"Циљ је био да отворимо наше високошколске установе за сарадњу са привредом, предавачима из иностранства и страним факултетима и унивезитетима који су водећи у својим областима. Тим партнерствима, која нису била уобичајена за наше високо школство, хтели смо да створимо једну додатну вредност", рекла је Брнабићева.

На идеју и предлог Иницијативе "Дигитална Србија", почетком марта ове године Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је Јавни позив за избор мултидисциплинарних мастер студијских програма који би повезали техничке и природно-математичке са уметничким факултетима, као и са компанијама које послују на тржишту креативних индустрија.

Носиоци два програма који су, одлуком комисије састављене од представника државних институција, привреде и високошколских установа из иностранства, добили средства за реализацију су београдски Универзитет уметности у сарадњи са Математичким факултетом, односно факултети Универзитета у Крагујевцу.

Испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја обратио се министар Младен Шарчевић рекавши да је образовање за уметничка занимања све присутније, а да су креативне индустрије један од стратешких циљева овог министарства и да је то предвиђено и Стратегијом развоја образовања до 2027. године, која је у завршној фази.

"Овом приликом не сарађују само два, него три универзитета и мислим да је то само почетак. Универзитет уметности је нешто што се шири и што ће имати неку нову димензију кроз сарадњу са другим универзитетима, у овом случају са Математичким факултетом Универзитета у Београду, а слично је и са групом факултета Универзитета у Крагујевцу", рекао је Шарчевић.  

Министар Шарчевић је подсетио и да је од ове у гимназијама, у четири града - Београду, Крагујевцу, Крушевцу и Новом Саду уведен нови смер за ученике са посебним способностима за сценску и аудио-визуелну уметност, који ће своје школовање сигурно наставити кроз овакве програме.

Као резултат Јавног позива, а кроз дијалог академске и пословне заједнице, оба конзорцијума су се определила да се фокусирају на гејминг индустрију - развијени су мастер програми Развој компјутерских игара у Крагујевцу и Уметност и дизајн видео-игара у Београду.

Присутнима се обратила и в. д. ректора Унивенрзитета уметности у Београду проф. Мирјана Николић нагласивши да више нема оштре поделе између науке и уметности, те да уметност постаје део привредних и научних области.

Проф. Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу, подвукао је важност сарадње привреде и универзитета.

"Суштина Мастер 4.0 програма је да се креирају ближе везе са привредом. Ово је јединствена прилика да млади људи прво виде на унивезитету како се нешто ради, а онда и у самим компанијама. Наша очекивања су да се они јако брзо запосле јер сам програм подразумева праксе у компанијама", рекао је Филиповић. 

Ови програми окупили су 13 високошколских установа са три државна универзитета и више од десет успешних софтверских компанија међу којима су: 3Lateral, Mad Head Games, Two Desperados, Nordeus, Ubisoft и друге.

Поред професора са домаћих факултета, на оба мастер програма предвиђено је ангажовање предавача како са страних универзитета (САД, Шпанија, Аустралија, Хрватска), тако и из поменутих компанија које ће, поред тога, обезбедити и обавезне праксе за све студенте у трајању од најмање два месеца.

Медијима се обратио и Небојша Бјелотомић, директор компаније kompanije Saga New Frontier Group, једног од чланова Иницијативе "Дигитална Србија".

Бјелотомић каже да је овакав програм потребан целокупној српској привреди и додаје да у Иницијативи "Дигитална Србија" имају више од 30 компанија које не раде само у ИТ сектору, 50 одсто њихових чланова чине компаније ван ове индустрије - ту су и банке, консултантске и фармацеутске куће, маркетиншке агенције.

"Ипак, без обзира на наше разлике, сви ми мислимо да је овај Мастер 4.0 програм важан за целу економију - зато што је, глобално гледано, ово изузетно јака индустрија, вредна као филмска и музичка заједно, али и зато што је Србија јака у гејмингу. Прошле године нас је америчка организација Startup Genome сврстала у топ 10 светских екосистема за гејминг, а у нашој земљи, поред неколико десетина јаких домаћих компанија, послују и неки од глобалних лидера у овој индустрији - амерички Epic Games, француски Ubisoft или руски Playrix", каже Бјелотомић.

Бјелотомић је додао да идеја иза Мастера 4.0 није само образовање људи који ће лако наћи посао, већ људи који ће отварати нове компаније и умети да створе нове послове. Тако ће међу 45 предмета на ова два програма бити они из области дигиталне уметности, наративних техника, развоја игара, интерактивног рачунарства, али и пословних вештина.

Осим њих, студенти ће бити у прилици да бирају предмете из сфере основног и напредног програмирања, музике и звука...  

Универзитет у Крагујевцу је у процесу акредитације свог Мастер 4.0 програма предвиђеног да почне током првог семестра школске године пред нама, док је почетак програма Универзитета уметности и Математичког факултета у Београду планиран за 2021. годину.

За сваки од наведених програма предвиђено је по 35 места - од чега по 15 буџетских, пет на стипендији Иницијативе "Дигитална Србија" (без обавезе праксе или запослења у компанијама које окупља ова непрофитна организација), а Универзитет у Крагујевцу ће стипендирати додатних пет студената на свом програму.

На основу услова Јавног позива које су дефинисали представници Кабинета председнице Владе Србије и националне платформе "Србија ствара", Асоцијације индустрије видео-игара Србије и Иницијативе "Дигитална Србија", предвиђен је упис најмање две генерације студената.

Уз Мастер 4.0 програме који трају три семестра, универзитети су предложили и кратке студијске програме за које се очекује да ће почети током 2021. 

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије