У нову грејну сезону са старим ценама, недостају мајстори за поправке кварова

Хладна јутра подсећају да се приближава и грејна сезона. Ремонти су у завршној фази. Најважније је да у грејну сезону улазимо са старим ценама грејања. Пандемија је утицала на наплату грејања па из топлана подсећају потрошаче да редовно измирују рачуне како би и они редовно могли да плаћају енергенте.

Техничке пробе система крећу почетком октобра. У Удружењу топлана кажу да су на локалним самоуправама и њиховим даљинским системима одлуке хоће ли у случају потребе почети са грејањем и пре 15. октобра, када званично почиње грејна сезона.

"Наравно, спремни смо да кренемо и раније, пратимо и временску прогнозу, према ономе што видимо не би требало да буде изненађења, али свакако ћемо бити спремни да стартујемо и раније", рекао је Владимир Кулагић, директор ЈП "Грејање", Смедерево.

Протеклих неколико година доста је улагано у обнову топлана, па у њиховом раду не би требало да буде већих проблема. А готово свим даљинским системима недостају мајстори за поправке кварова на терену.

"Нешто су у мањем обиму обављени ремонтни радови због пандемије и свих проблема којих смо имали током лета, али то нису незавршени послови који могу да угрозе наступајућу грејну сезону", каже Дејан Стојановић, директор Удружења топлана Србије.

У Министарству енергетике кажу да је обезбеђено довољно гаса, мазута и угља и да је сада на топланама да благовремено уговоре потребне количине енергента за несметано грејање. Топлане су дужне да поштују Уредбу о формирању цене грејања.

"С обзиром на то да није долазило до значајне корекције цене енергената који су иначе главни елемент за формирање цена, не очекујемо да дође до неких корекција цена. Али наравно, последња реч је на топланама и локалним самоуправама, које то у крајњој линији одобравају", каже Зоран Предић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике.

Владан Маринковић, директор ЈКП "Градска топлана" Нови Пазар је рекао да цене грејања нису мењане претходних седам година, од 2013. године, и износе 102 динара по метру квадратном за становништво и 306 динара за привреду – што привреда плаћа шест месеци, а грађани 12 месеци током године. 

Финансијска ситуција у свих 60 топлана знатно је боља него пре пет година, али дуговања још има. Протеклу грејну сезону завршиле су са 11 милијарди динара дуга за енергенте. А потрошачи им за испоручену топлотну енергију дугују 31 милијарду динара, од чега је две трећине дуг који су направила домаћинства.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво