Универзитет у Београду задржао позицију на Шангајској листи

Универзитет у Београду и ове године заузео је позицију између 401. и 500. места на престижној Шангајској листи, која је објављена данас.

Најстарији српски универзитет тако је задржао прошлогодишњу позицију.

Међу првих 10 рангираних универзитета у свету, осам је америчких и два су британска.

УБ најбоље је био рангиран 2017. године када се налазио између 201. и 300. места.

Шангајска листа је неформална, али је ствар престижа бити на њој, јер обухвата само два одсто светских универзитета.

Критеријуми за рангирање су: алумни добитници Нобелове награде, наставници/истраживачи добитници Нобелове награде, број високо цитираних наставника/истраживача у оквиру одређене научне области, број научних радова објављених у часописима Science и Nature.

Ово рангирање спроводи шангајски Универзитет Ђао Тонг још од 2003. године.

Поповић: Боље резултате очекујемо тек за неколико година

Боље позиционирање универзитета из Србије на Шангајској листи може се очекивати тек за пар година, јер ће тада бити видљиви резултати измене финансирања науке, каже државни секретар министарства просвете проф. Владимир Поповић, који сматра да је важно што је Универзитет у Београду задржао позицију међу 500 најбољих.

Поповић је за Танјуг навео да се у овогодишњем рангирању универзитета на Шангајској листи заправо види рад универзитета у претходних неколико година.

"Ми смо променили законски оквир у науци, основали Фонд за науку, увели компетитивност код избора пројеката, прекинули уравниловку, али је потребно време да би се све то видело", рекао је Поповић.

Наводи да Шангајска листа није "трка на кратке стазе" и да је у рангирању све оштрија конкуренција, да данас међу 500 светских универзитета, чак 81 су кинески универзитети. У рангирању у 2012. години било их је само 42.

"Сви универзитети у источној и централној Европи доживљавају константан пад. У овом, нашем делу Европе, Љубљански универзитет има најлошију позицију последњих 15 година, јер је врло близу 600 места", каже Поповић.

Напомиње да је финансирање науке измењено, али да је потребно у наредном периоду изменити модел финансирања високог образовања који такође утиче на позиционирање универзитета на Шангајској листи.

недеља, 03. март 2024.
7° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво