Уживајте у купању, не скачите у реку са чамаца и мостова

Све је више оних који ових дана спас од високих температура и освежење траже на рекама. Поред новог правила дистанце на плажама, надлежни подсећају нема ни скакања са чамаца и мостова. Годишње на рекама када немамо корона ситуацију погине око 90 већином младих и несикусних, па зато апел из речне полиције да се купа само на за то предвиђеним местима.

Епидимиолози кажу да велика купалишта као на пример Ада Циганлија са собом доноси и 10 одсто ризика да будете заражени коронавирусом. Вирус је аеросолан и лебди у ваздуху, па купање у води на ближим дистанцама није баш препоручљиво.

"Ми знамо да је тај репродукциони број 2,7, значи у неким нормалним околностима сваки тај могао би да зарази  толико особа. То је много, али се поставља питање колико је дуго био у контакту и када причамо о томе морамо да кажемо да ризик дефинитивно постоји", каже епидемиолог Предраг Кон. 

Ризик постоји кажу стручњаци и од дављења и то чак у водама које нису дубоке.

Загрејан не треба скакату у воду јер се може добити срчани удар. Скакање са чамца је такође опасно јер се не зна шта се налази на речном дну.

Брже воде треба избегавати, а посебно треба обратити пажњу да се не скаче са мостова конструкција и кранова где је већ било већих повреда.

"На свим купалиштима било да су она отвореног или затвореног типа, постоје одређена правила ја бих апеловао на људе да се строго придржавају тих правила јер су она прављена да се њима помогне. Посебно бих апеловао на родитље да воде рачуна о малој деци", каже Срђан Лазић, спасилац.

Купање на необележеним плажама је строго забрањено, нарочито на шљункарама подно мостова, и на каналима где нема уређених понтона.

Речна полиција ће данас предузети низ акција у више градова провере и пловила и власника, али и дозвола за управљање пловилима јер се дешавало да они који не знају да возе чамац усмрте купача.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво