Дронови из Кине стигли у Србију

На београдски војни Аеродром пуковник-пилот Миленко Павловић у Батајници слетео је "иљушин" са испоруком беспилотних летелица из Кине, јавио је Спутњик.

Србија је купила од Кине наоружане беспилотне летелице ЦХ-92А, које се користе за извиђање и снимање терена, али могу да носе и бомбе и ракете. Реч је малој беспилотној летелици која ће у нашем Ратном ваздухопловству бити у више варијанти, а једна ће се лансирати са домаћег камиона ФАП 2228.

У јануару ове године в. д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић је рекао да се у првој половини ове године очекује испорука кинеских наоружаних беспилотних летелица ЦХ-92А, и то два система, комплета, са укупно шест летелица.

Он је додао да се стручњаци ВТИ већ дуже време налазе у Кини, где са кинеским колегама раде на интеграцији система и опреме са поменуте летелице на домаћу беспилотну летелицу "пегаз", што је посебна корист од сарадње са Кинезима.

ЦХ-92А има распон крила нешто мањи од десет метара, акциони радијус већи од 150 километара, максимална висина лета је 5.000 метара, а брзина нешто мања од 200 километара на сат.

Носи две навођене ракете домета до шест километара и намењена је за извиђање, корекцију артиљеријске ватре и за напад на важне циљеве, као што су лака возила, радарско-комуникациони системи и друго.

недеља, 26. март 2023.
14° C

Коментари

Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом