Спортски викенд посвећен Софији, потребан лек од 2,1 милион долара

Софија Маркуљевић је рођена као здраво дете, са високом оценом девет. Током првог месеца живота изгледала је као и све здраве бебе, али већ у другом месецу Софија потпуно престаје да помера руке. Са два и по месеца је утврђено да је у питању ретка, али изузетно прогресивна и смртоносна неуромишићна болест – спинална мишићна атрофија тип I. Помоћ за Софијино лечење је преко потребна, јер је лек за ову болест најскупљи на свету.

Софијин тата Стефан Маркуљевић наводи за РТС да су многе манифестације организоване, како би се прикупила помоћ за Софију, а да је у току Спортски викенд посвећен Софији.

"Ово је Софијин викенд. У хали спортова 'Жарково' одржава се кошаркашки турнир коме ће присуствовати велики број деце и младих који ће помоћи да Софија направи свој први корак. Такође, на Ади се одржава фудбалски турнир на коме учествује 24 екипа. У нашој основној школи, такође се одржава кошаркашки турнир", наводи Маркуљевић.

Додаје да су се борби за прикупљање новца придружили и таксисти. 

"Поред оне приче где су превозили медицинаре, они су сада направили варијанту за Софијин први километар. Они практично један дан раде за Софију и сматрају да ако се акцији прикључе сви таксисти у Србији да они могу да прикупе неопходан новац", наводи Маркуљевић. 

Софијин тата наводи да деца без терапије за ову опасну болест живе јако кратко, годину до две.

Оболели од спиналне мишићне атрофије, објашњава, немају ген који производи протеин неопходан за све мишиће. Највећи број њих, нажалост, премине од гушења.

Према речима Стефана Маркуљевића, Софија једе и гута добро, али не помера главу и ноге, не пузи, не седи, мало покреће руке.

Многи спортисти, глумци, певачи и друге јавне личности укључиле су се како би помогле за лечење мале Софије, али до пуног износа потребно је још новца.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво