У средњу школу се први пут може уписати потпуно електронски

У среду и четвртак, 8. и 9. јулa, на порталу е-Управе биће доступна нова услуга - електронски упис у средњу школу. Услуга ће бити омогућена за све редовне школе и гимназије осим музичких, балетских, специјалних и приватних школа.

Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и е-Управу рекао је да ће први пут упис у средњу школу ће бити доступан потпуно електронски ‒ од подношења пријаве за упис до нотификације да је упис комплетиран, тако да ученици и њихови родитељи или други законски заступници не треба да долазе у школу ради уписивања.

"Могућност уписа ученика директно у школи постојаће и ове године, али је препорука да се упис одради онлајн преко Портала еУправа", напоменуо је Јовановић, саопштила је Канцеларија за ИТ и е-Управу.

Школе ће, по пријему пријаве коју је родитељ попунио на порталу е-Управе, по службеној дужности прибавити податке о ученику из матичне књиге рођених, из евиденције пребивалишта и информацију из здравственог информационог система о обављеном лекарском прегледу, као и податке о претходно завршеном образовању, на бази чега је ученик и био распоређен у ту средњу школу.

На основу тих података и података које је родитељ попунио у пријави овлашћено лице школе ће завршити упис, без потребе да родитељ долази у школу.

"Дакле, потребно је само да родитељ има креиран налог на порталу е-Управа како би могао да покрене услугу е-Упис у средњу школу. Због тога сви родитељи (или други законски заступници) који имају децу за упис у средњу школу треба да провере своје налоге на Порталу еУправа. Уколико их немају, потребно је да их креирају, како би 8. и 9. јуна 2020. године електронски уписали своје дете у средњу школу у којој је распоређено", пише у саопштењу.

Што се тиче музичких, балетских и специјалних школа, како се напомиње, упис се врши 29. јуна, за шта је потребно да се родитељи обрате тим школама како би се информисали о посебним условима уписа.

И ове школе ће у позадини користити електронски систем за упис, тако да ни овим родитељима такође неће бити тражени на увид папирни документи.

среда, 19. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије