Хоће ли држава да финансира више од три покушаја вантелесне оплодње

У борби са белом кугом, у Србији се поступак вантелесне оплодње о трошку државе може обавити и у приватним клиникама. Најављено је да би држава могла да плаћа и више од три покушаја вантелесне оплодње.

Прошле године је о трошку државе обављено око 4.000 поступака вантелесне оплодње у државним и приватним клиникама, расписан је конкурс и за ову годину.

Сандра Јовановић из Удружења "Шанса за родитељство" наводи да је вантелесна оплодња велика потреба свих људи који су у борби за потомство.

"Три поступка вантелесне оплодње је нешто што је оптимално и никако није минимално, али већи број поступака је нешто што је потреба људи који се не остваре као родитељи ни након три покушаја", рекла је Сандра Јовановић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Јовановићева је додала да се нада да ће капацитети бити проширени и да ће људи који тренутно не испуњавају критеријуме и парови код којих је азоспермија проблем, а који имају свој замрзнути материјал, моћи да обаве процедуре о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

"Наше клинике и наши лекари свакако имају капацитете и имају могућности да се одради и већи број процедура и ово је једна одлична иницијатива која је похвална и мислим да би било добро да се испуни", казала је Сандра Јовановић.

Како наводи Сандра Јовановић, финансије су у вантелесној оплодњи увек велики проблем.

"Парови који не испуњавају критеријуме или искористе донације, они морају своје финансије да користе, у том случају једина помоћ им јесте држава. Министарство здравља, заједно са најавама председника, надам се да ће одреаговати на оно што су и сами рекли и да ће бити више покушаја и то ће обрадовати све парове у Србији", нагласила је Сандра Јовановић.

Тренутна старосна граница за финансирање вантелесне оплодње преко Републичког фонда за здравствено осигурање је 42 године за женског партнера, а према речима Сандре Јовановић, неке локалне самоуправе имају и више старосне границе, док неке немају таква ограничења.

"Свакако ће то значити женама које досад нису ни покушале процедуру вантелесне оплодње, нису имале права. Похвално је то што раде локалне самоуправе и надам се да ће наставити тако", навела је Сандра Јовановић и додала да је скоро 50 локалних самоуправа укључено у финансирање вантелесне оплодње, као и да је од прошле године у овај пројекат укључен и Град Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару