Десет избегличких породица уселило се у нове станове у Брусу

Шеф дипломатије Ивица Дачић уручио је у Брусу кључеве станова за десет избегличких породица.

Дачић је као председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица рекао да му је велика част што може да уручи кључеве за десет породица које ће свој кров над главом имати у Брусу, саопштио је Министарство спољних послова.

"Ратни вихор са простора бивше Југославије однео је много живота и донео много недаћа свима вама који сте спас потражили у Републици Србији. На срећу свих нас, од данас можете са сигурношћу рећи да имате нови дом", навео је Дачић.

Како је истакао, Регионалнии стамбени програм, без обзира на националну припадност, крајње равноправно помаже свима који су остали без својих домова где год да се налазе, на простору бивше Југославије.

Нагласио је да је досад додељено скоро 4.000 стамбених решења, а предвиђено је да то право оствари више од 7.000 породица.

Вредност станова у Брусу износи 18,4 милиона евра. "До сада смо збринули породице у Ариљу, Врњачкој Бањи, Старој Пазови, Кладову, Неготину и Темерину", додао је Дачић.

Указао је да Регионални стамбени програм финансиран донаторским средствима и највећи донатор је Европска унија.

Како је додао, Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе.

Комесеријат за избеглице и миграције је водећа институција која имплементира програм у Србији, док процес избора корисника спроводе у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Дачић се захвалио председнику општине Брус Саши Милошевићу, као и амбасадору ОЕБС-а Орицију, представнику Делегације ЕУ Енрику Висентину, директору Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Драгану Катуци, помоћнику комесара за избеглице и миграције Ивану Гергинову, као и целом тиму сарадника из Комесаријата за избеглице и миграције.

"Процес придруживања Европској унији је трајно опредељење Владе Србије. Овај програм који спроводимо са Европском унијом леп је пример подршке и разумевања и сјајне сарадње", закључио је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво