Без читања кликћете "ПРИХВАТАМ" кад инсталирате апликацију – коме одајете вашу интиму

За нас мало забаве на телефону, за маркетнишке компаније много зараде! Чиме плаћамо такозване бесплатне апликације и на који начин зарађују они који добију информацију о нечијим плодним данима?

Када сте последњи пут имали интимне односе? Да ли осећате љубомору? Имате ли бубуљице? Или проблем са пробавом? Ове личне податке већина жена можда открије само најбољој пријатељици, али ако користи неку од апликација које прате менструални циклус , информације стижу до бројних маркетиншких компанија. Тако постају потенцијално озбиљан извор новца.

"Жена која користи апликацију уписује све те податке у апликацију на свом уређају не размишљајући о томе да ти подаци негде даље иду, на неки сервер, односно да се складише и даље продају", упозорава Андреј Петровски, технички директор "Шер фондације".

Зависно од тога да ли је нервозна или љута, осећа ли се лепо или уморно, и да ли су јој плодни дани, корисница преко омиљених друштвених мрежа добије рекламу управо за онај производ који може да јој поправи расположење или да помогне.

"Фејсбук се поставио као централна тачка у том систему прикупљања и препродаје података зато што је Фејсбук један од највећих оглашивачких простора, поред Гулга. Значи Гугл и Фејсбук ту имају примат када је у питању дистрибуција реклама и огласа. Таргетирана дистрибуција, што значи да ви добијате рекламе које су намењене искључиво вама", наводи Петровски. 

Према истраживању Универзитета Колумбија, апликације које прате менструлани циклус су друге по популарности међу адолсецентима, када је реч о здрављу.

Омиљене су и одраслим женама које су посебно интересантне онима који желе да зараде на њиховом хормонском статусу. Наиме, пре неколико година научници су спорвели опширно испитивање које је показало да жене импулсивно купују за време овулације а да највише новца потроше 10 дана пре почетка циклуса. Постају и посебна категорија купаца када им циклус престане.

"Труднице су јако занимљива циљна група зато што током трудноће и после трудноће, постоје различите потребе, односно нови производи који треба да се купују. То су витамини, препарати, додаци исхрани, онда колица, кеветац и сва опрема која иде уз бебу", каже Петровски.

Ове апликације су обично бесплатне али већина корисница приликом инсталирања не чита пратећи текст који говори о употреби података, већ настрпљиво притиска поље "ПРИХВАТАМ".

"Постоји начин дасе ограничи чему апликацију може да приступи у оквиру телефона. Међутим, у већни случајева то такђе ограничава фнкционалност апликације. Уколико имате апликацију коју користите као дневни планер, она не мора да приступа вађој камери. Не мора да снима звук", истиче Петровски.

Колико услуге, толико ваших интимних података!

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво