Зашто скаче цена меда

Пчелари су због изузетно лоше године претрпели велике губитке. У Поморављу где има око пет хиљада пчелињих друштава готово да нису врцали мед због лоше багремове и ливадске паше. Тржиште зато реагује константним повећањем цене меда.

Прошлогодишња цена од 800 динара за теглу меда, током јесени и зиме када је највећа потражња, биће само лепа жеља. Знају то и купци па је на сајму пчеларства у Јагодини продато готово све што је изложено.

"Што ми је остао мед, то су залихе од прошле године, тако да могу своје муштерије да задовољим са тиме. А са овим, како га ми зовемо, ливадским или медљика, исто је омануо. Кад је требало да меди, онда су запекле ове врућине", каже Момчило Матић, пчелар из Јагодине. 

Поморавски пчелари кажу да тренутно раде са губитком. Имају огромне расходе за прихрањивање пчела, а мед углавном немају за продају.

"Ово је четврта година која је катастрофално лоша, значи да ли се клима мења, шта је не знам, али углавном морамо да мењамо концепт пчеларења, јер године су све лошије и лошије", истиче Бобан Мишић, пчелар из Јагодине. 

На лошу пашу и временске прилике пчелари не могу да утичу. Ипак имају и велике проблеме са тровањима и крађама пчела због чега су затражили и помоћ државе.

"Имамо тимове који се тиме баве, помажу надлежним органима. Држава нам је ту доста помогла, измењен је и закон о средствима за заштиту биља који ће омогућити да у будућности тога буде мање јер ће практично пестициде моћи да користе само они који су обучени и у дозама које су дозвољене. Нажалост, мало је знања на терену", наводи Родољуб Живадинович, председник СПОС-а. 

Из Савеза пчеларских организација Србије најављују и ускоро отварање погона у Рачи који ће омогућити прикупљање и пласман меда без посредника.Још да пчелари одрже своје кошнице до следеће медне сезоне.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво