Портал Питајте Владу: Скоро 3.000 грађана добило одговор

Од почетка новембра, од како је покренут нови сајт Владе Србије, у оквиру које је и апликација "Будимо у контакту", преко које грађани могу поставити питање свим министарствима и владиним службама, до сада је на тај начин влади стигло преко 3.000 питања, а одговоре је, у најављеном року од 72 сата, добило 90 одсто грађана. 

Уколико одговор не стигне у року од 72 сата, грађани ће бити обавештени да се на њиховом питању, сугестији или предлогу ради и даље, каже за Танјуг директор владине Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић, а одговор ће свакако добити, изван планираног рока ако је природа питања таква да захтева више времена.

"То су најчешће тежа питања, за које је, да би се одговорило потребно да се укључи неколико министарстава, због чега нису довољна 72 сата. Ако и истекне тај рок, грађани ће бити обавештени да се ради на њиховом питању и сигурно ће добити одговор на своје питање", објаснио је Јовановић.

Директор владине ИТ Канцеларије наводи да питања зависе и од актуелних тема, па тако каже да су тренутно највише везана за то како се могу брзо и ефикасно извадити нова биометријска документа - пашоши и личне карте, с обзиром да је тачно 10 година од како су издата прва таква документа.

"Одговор је ''закажите свој термин преко портала 'е управа', немојте чекати у редовима''. Најбољи начин је да се закажу термини у полицијским станицама, где грађани имају пребивалишта и врло ефикасно и једноставно, у заказаном термину, могу доћи до новог документа", наводи директор владине ИТ Канцеларије.

Међу питањима, сугестијама и предлозима које су Влади стигле преко апликације "Будимо у контакту" је и молба странца да добије потписану фотографију премијерке Србије Ане Брнабић, а Јовановић каже да ће таква фотографија бити и достављена.

Највише питања упућено Министарству за рад  

Грађани се најчешће интересују за административне ствари које могу утицати на њихов живот, па је стога највише питања - 30 одсто, упућено Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, која се тичу запошљавања и пензија.

Након тог Министарства, највише питања је упућено Министарству унутрашњих послова, као и Министарству финансија, а интересантна су, каже Јовановић, и питања која долазе из дијаспоре, која истовремено даје и корисне информације како да се унапреди рад у службама, конзулатима и амбасадама.

Како живимо у добу дигитализације, јављају се многи грађани који дају одговарајуће предлоге за дигитализацију, каже Јовановић и додаје да је један од тих предлога био и да се дигитализује продаја карата на железничкој станици, јер људи желе да имају могућност да плаћају и платним картицама.

"Стижу и друге сличне сугестије и питања која се тичу начина којима је могуће олакшати живот грађанима Србије, што је и циљ Владе да имамо двосмерну комуникацију и да на сваки начин чујемо грађане и привреду и где год је то могуће унапредимо рад свих служби у Влади", каже Јовановић.

Директор владине ИТ Канцеларије наводи да се 14 година чекало на нови портал Владе Србије, који је прављен тако да буде својеврстан "хаб Србије", односно да има пуно корисних информација за грађане.

"Желели смо да обезбедимно двосмерну комуникацију, јер нам је циљ да трансформишемо јавну управу да грађани и привреда буду у центру пажње и зато смо сматрали да је неопходно да омогућимо грађанима да брзо и ефикасно поставе питање и да у одређеном временском року добију одговор", каже Јовановић.

Додаје да је из тих разлога направљен систем и форма - "Будимо у контакту", где грађани постављају било које питање, а иза тог система се налази савремени информациони систем који прожима сва министарства и службе Владе.

"У директном контакту никада не бисмо успели да стигнемо ни да примимо толики број грађана, колико је питања до сада стигло, нити да дамо толико одговора", каже Јовановић и додаје да проценат одговора у одређеном року показује да сви који су задужени за директну електронску комуникацију са грађанима раде на добар начин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво