ИТ караван за већу безбедност основаца на интернету

У спортском центру "Шумице" свечано отворен је четврти ИТ караван који Министарство трговине, туризма и телекомуникација спроводи у склопу кампање "Безбедност деце на интернету". Ове године караван ће обићи пет градова у Србији, а учествоваће 2.000 ученика из 25 основних школа.

Назив овогодишњег каравана је "Фаца интернета", а прилику да постану највеће фаце интернета имали су ученици из пет београдских школа учешћем у квизу знања.

Татјана Матић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација наводи да ће деца кроз квиз имати прилику да покажу своје знање о савременим технологијама и безбедности на интернету.

"Ове године замишљено је да се деца кроз квиз такмиче и покажу шта су свих ових година научила, колико су напредовала заједно са нама, пре свега у превенцији али и у едукацији о безбедности на интернету и о могућностима савремених технологија", објашњава Матићева.

Бранкица Себастијановић, глумица наводи да је јако битно посветити пажњу овој теми јер се деци на интернету нуде садржаји непримерни њиховим годинама.

"Мислим да је јако битно да посветимо пажњу овој теми јер се деци на интернету нуди свашта а они немају довољно зрелости да процене шта је добро а шта није. Наравно ми истичемо да интернет може да буде и користан и да треба да се користи и да га и ми користимо али да постоје неке ствари које су лоше на интернету о којим би требало да воде рачуна", објашњава Себастијановићева. 

Квиз се састојао из питања о дигиталним технологијама и дигиталној безбедности, али и из рунди моторичких игара, у којима су се опробали и водитељи. После узбудљивог и неизвесног надметања, резултат је показао да су навеће "Фаце интернета" на београдском такмичењу ученици из ОШ "Дринка Павловић". 

Џенана Рудоња из Националног контакт центра за безбедност деце на интернету наводи да је такмичење показало да деца много знају о интернету.

"Свакако да су деца корак испред нас и јако пуно знају о интернету. Наша улога пре свега је да пратимо њих на њиховом путу како би тај пут био безбедан", наводи Рудоња.

Милена Пантић, ученица победничког тима наводи да су поред поклона добили путовање у Петницу.

Татјана Матић наводи да ће ИТ караван поред Београда обићи – Зрењанин, Нови Пазар, Ниш и Чачак. 

"Такође смо организовали за све победничке тимове један продужени викенд у Петници где ће деца моћи да се још једном на лицу места увере која је моћ и снага знања пре свега у области информационо-комуникационих технологија", наводи Матићева.

"ИТ караван" ће обухватити 25 школа са теритиорије Србије, односно више од 1.300 ђака из пет градова – Нови Пазар, Ниш, Чачак, Зрењанин и Београд. Финално такмичење заказано је за 22. мај у Дому омладине.

Екипе РТС-а извештаваће са свих дешавања а потом ће бити емитован и петоделни ТВ серијал –  "Фаца интернета".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво