Колико је пацијентима у Србији доступна терапија за мултиплу склерозу

Број пацијената оболелих од мултипле склерозе у Србији из године у годину расте. Сада их је више од 8.000. Иако је терапија за ову болест напредовала, лекови који успоравају мултиплу склерозу и даље нису на позитивној листи лекова у Србији. Ова болест најчешће се јавља код млађих особа, између 20. и 40. године.

Наду је видела у клиничкој студији. Маји Туруњанин пре девет година дијагностикована је мултипла склероза. Данас, након студије, поново има проблема, али чини се живи нормалан живот. Има троје деце, а у свакодневним обавезама помаже јој супруг који је већ 13 година у инвалидској пензији.

"Помогао би свако, али како? Оно што је кључ целе приче је да нема лекова. Не жалим се, али пробала сам, била сам у студији једно време, било је добро. Међутим, остала сам без лека, тако да сада су ми се вратили опет релапси на шест месеци", рекла је Маја Туруњанин

Са Мајом у Удружењу оболелих од мултипле склерозе, које има више од 1.000 чланова, јесу и Јована и Наташа. Оне су једне од оних које су праву терапију добиле на време.

"Два месеца после дијагностиковања ја сам кренула са терапијом и захваљујући тој терапији ја 24 године имам мултиплу склерозу имам нормалан, квалитетан живот, породичан живот и радим", истиче Наташа Радојевић.

Мултипла склероза се најчешће јавља код млађих особа, између 20. и 40. године. Лекари упозоравају да је погрешно мишљење  да је то болест која неминовно води до инвалидитета. Иако, како кажу, постоји терапија, пацијенти у Србији тешко долазе до ње.

"Ми у Србији, нажалост, још увек имамо само четири лека и то су прва четири лека која су се и појавила у свету пре неких двадесет и више година и то су лекови који су умерене активности. У међувремену, пошто је то болест која није код свих пацијената иста, код неких је од почетка врло агресивна са пуно погоршања и брзо води ка инвалидитету па се указала потреба да постоје лекови који су много јаче активности. Е те лекове за те пацијенте ми у Србији немамо", наводи Драгана Обрадовић, специјалиста неурологије на ВМА.

А због чега се на лекове још чека из Републичког фонда за здравствено осигурање нисмо добили одговор. Централна комисија, међутим, разматра овај проблем.

"Ми се расправљамо у самој централној комисији о четири до пет нових лекова који су се показали као најбољи и Републичка комисија за неурологију је већ дала отприлике пројекцију тог броја, ја не бих говорио о броју, који би то пацијенти могли да уђу и који би то били приоритетни пацијенти везани за нове иновативне лекове у мултиплој склерози", истиче пуковник проф. др Ранко Раичевић, председник Друштва неуролога Србије.

У земљама ЕУ лечи се око 80 одсто оболелих од мултипле склерозе. У бившој Југославији проценат је мањи – у Македонији око 40, а у Републици Српској 30 одсто оболелих. У Србији, према подацима докторке Обрадовић, за ову годину обезбеђена је терапија за нешто више од 1.000 пацијената, или тек 12 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво