Кучево добило постројење за рециклажу, посао за теже запошљиве

Док широм земље стално ничу нове депоније, из Кучева стиже добар пример. Општина је од немачке развојне агенције ГИЗ добила постројење за рециклажу и опрему за одлагање смећа. А у рециклажном центру радиће Роми и други који иначе тешко долазе до посла.

Сузана Новаковић је самохрана мајка која као и многи из њене заједнице годинама живи између Србије и Швајцарске, где радне папире никада није добила. Када је чула за отварање рециклажног центра одлучила се за трајни повратак у домовину.

"Надам се да ће овај пројекат успети, да ћемо наставити са радом, да ће још радника бити запослено. Наравно да ћу ја остати ту, како бих могла и дете да одшколујем и да се нећемо раздвајати", каже Сузана Новаковић.

Рециклажни центар у Кучеву део је пројекта "Лепо, чисто и корисно" у којем Роми и друга лица из теже упошљивих категорија из општина Голубац и Кучево сакупљају, одвајају и продају картон, најлон и пластичне флаше за рециклажу.

"Зарађујемо плату. Значи ипак нешто вредимо иако смо ромске националности", истиче Војислав Пауновић, председник УГ "Роми златне долине Пека" из Кучева.

Кроз пројекат су обезбеђене све потребне машине, камион смећар и 85 контејнера који ће бити постављени у околним селима како би се рециклажни отпад одвајао на извору.

"Где будемо имали знатне количине рециклажног отпада, локална самоуправа ће у тим насељима умањити рачун за одношење смећа", објашњава Душан Тодоровић из Оштине Кучево.

Асистенткиња на пројекту Сузана Марковић каже да је укупна вредност пројекта била 195.000 евра.

"Од тога је донација Немачке развојне агенције ГИЗ 180.000 евра, а 15.000 евра је учешће општина Кучево и Голубац", објашњава Марковићева.

Пројекат "Лепо, чисто и корисно" је добар пут да се овај дуго заборављени град уреди и стварно постане зелена оаза каквом га је природа и обдарила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво