Борба за наталитет у Књажевцу, жестоке мере дају резултате

Социјална и дечија заштита један је од приоритета за општину Књажевац. Низом мера ова локална заједница покушава да поправи демографску слику и негативну стопу наталитета. Старе мере дају прве резултате, па су у том граду све чешће породице са троје и више деце.

Сања Милошевић, незапослена мајка троје деце, добила је једнократну помоћ од 100.000 динара и 480.000, које прима распоређено док Ема не напуни две године.

"Како нисам у радном односу, то пуно значи, али то не траје вечно", каже Сања Милошевић.

Двадесет хиљада динара месечно за треће дете добија и Тања Ризић. Њен супруг је незапослен, а живе као подстанари.

"Користим и дечији додатак и родитељски, а добила сам и 100.000 од општине као једнократну новчану помоћ", каже Сања Милошевић из Књажевца.

Свако треће дете, основац, има бесплатне уџбенике и бесплатан вртић а за све основце из Књажевца и ужина је бесплатна. Из општинске касе финансира се вештачка оплодња, лечење стерилитета и друге медицинске интервенције које би довеле до жељеног потомства. Од ове године и нови подстицаји за подизање наталитета.

"Нова мера коју уводимо од ове године је ђачка стипендија, за све ђаке књажевачких основних и средњих школа, уз један једини услов да су редовни ђаци. Увели смо и меру умањења рачуна комуналних услуга а анимираћемо и привреднике да таквим породицама изађу у сусрет и одобре попусте", истиче Милана Ђокић, председник општине Књажевац.

Додатним мерама боре се за сваког ђака у гимназији или техничкој школи.

У дому ученика има педесетак станара. За средњошколце из општине Књажевац боравак је бесплатан, али то правило важи и за оне који дођу са стране.

У повећање наталитета и дечију заштиту, стрпљиво и дуго мора да се улаже, кажу у Књажевцу, да би се резултати видели тек у наредним годинама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво