Змајева награда додељена Зорану Костићу

На свечаној седници, поводом 193. годишњице Матице српске, додељена је Змајева награда ове најстарије књижевне, културне и научне институције. Овогодишњи лауреат је песник Зоран Костић за збирку песама "Пулсквамперфекта". На свечаној седници говорио је и епископ бачки Иринеј, а поводом осам векова српске архиепископије.

Овогодишњи лауреат говорећи о Јовану Јовановићу Змају, по коме награда носи име, каже да такву гипкост језика и сочност до сада нико није постигао, те да је његов језик и данас остао млад. 

Зоран Костић је рекао и да Змајева награда, коју је вечерас добио, представља остварење неких Змајевих идеала.

"Све српске земље обједињене су у овом признању. Издавач је једина српска кућа из овакве Црне Горе, каква је данас, где је све српско сведено на минимум и где је све одсрбљено. Ја, као аутор, књигу сам писао у Републици Српској, где живим две деценије. Дакле, обједињен је цео српски простор и то баш на данашњи дан, када Матица српска обележава 193. годишњицу, коју им честитам", изјавио је новинарима Костић непосредно пре доделе признања. 

Истакао је да књижевност настаје у оквирима једног језика и ту су границе.

"И могу нас оптуживати за великосрпски тон, ја не сматрам да је то тако, јер границе заправо одређује језик. Моју књигу посветио сам страдању српског језика. Посвећена је том черупању српског језика, претварању многих територија, као што је Црна Гора, где је, такође, настајао српски језик и где сам ја одрастао, претворили су га у псеудојезик, црногорски. Тај језик не постоји, као ни босански, ни лингвистички, ни научно", нагласио је Костић, откривши да је књизи песама "Пулсквамперфекта" најпре хтео да да назив "Издаја језика".

Поводом јубилеја Матице српске, њен председник Драган Станић изјавио је за Танјуг да би оснивачи ове институције данас били поносни на резултате које остварују. Каже да је 2018. година "стабилизације и напретка", у материјалном и организационом смислу и истиче да су прошле године имали рекордан број књига.

"Добили смо значајну финансијску подршку државе, пре свега за енциклопедијско-лексикографске послове. Нови производи Матице српске су српска енциклопедија, четврта књига, седма књига биографског речника, лексикон писаца српске књижевности. Ове године биће завршена нова књига у српској енциклопедији, а почетком следеће године биће објављена", изјавио је Танјугу Драган Станић.

На свечаној седници Матице српске, поводом јубилеја, говорио је и епископ бачки Иринеј и то о још једном значајном јубилеју – осам векова српске архиепископије. 

"Црква мора да сачува своју слободу. Њоме не могу да управљају никакви председници држава. Једина глава цркве је Исус Христос, пастирску одговорност носе њени епископи, а поред овога неопходни су истински пастири. Од сваке опасности споља, за цркву су опаснији унутрашњи вукови", навео је епископ бачки Иринеј. 

Нагласио је и да је аутокефалност увек била независна од државне власти, те да је "суштински потреба цркве увек имала предност над жељама државе".

"Поједини, рећи ћу корумпирани, политичари данас покушавају да изједначе непостојеће идентитете", рекао је Иринеј, наводећи као примере Русију и Украјину и Србију и Црну Гору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво