Брнабић: Радићемо заједно да Ковачица уђе на листу Унескa

Председница Владе Ана Брнабић отворила је у Братислави, заједно са словачком министарком културе Љубицом Лашаковом, изложбу више уметника наивног сликарства из Ковачице.

Aна Брнабић се захвалила свим појединцима чијим је ангажовањем изложба отворена, истакавши да ће помоћи да стваралаштво Ковачице буде уврштено на Унескову листу културне баштине у току наредне године.

Нема земље на планети која не би пожелела Ковачицу, али она је само једна захваљујући словачкој националној мањини, рекла је премијерка.

Како је истакла, у 20. веку министарства силе за једну земљу била су министарства полиције и војске а за паметну земљу у 21. веку то су министарства културе и образовања.

"Мислим да јесмо и да ћемо бити паметна земља и да ћемо још више улагати у образовање и културу. Одавде одлазим са јасним задатком и радићемо заједно да Ковачицу уврстимо у Унескуову листу културне баштине", поручила је Брнабићева.

Поновила је да је захваљујући словачкој мањини Србија лепше и боље место за живот, јача и богатија.

"Трудићу се још више да поклоним пажњу словачкој националној мањини, како да наставе стваралаштво, како да се укључе у политички живот", додала је Брнабићева, подсетивши да Србија има највећи број регистрованих националних мањина у Европи - 26.

Брнабићева је у Књигу утисака уписала: "Хвала за системско сакупљање и чување наше заједничке културе и уметности од непроцењиве вредности. Хвала вам што чините Србију богатијом".

Премијерка је тиме завршила посету Словачкој и Чешкој током које је добила потврду снажне подршке европским интеграцијама Србије, даљем унапређењу билатералне сарадње, посебно на економском плану, као и разумевање и подршку за решавање ситуације на Косову после мера које је увела Приштина.

Премијерка је у Братислави разговарала са председником и премијером, Андрејом Киском и Петером Пелегринијем, а посетила је и Клијент центар словачког МУП-а.

Као и у Словачкој, премијерка је и у Чешкој имала разговоре са највишим званичницима који су протекли у конструктивној и пријатељској атмосфери.

Њу је у председничкој резиденцији у Ланима примио чешки председник Милош Земан, а на том састанку, иако то није по протоколу, у знак пријатељства две земље, уз чешку истакнута је и српска застава.

Брнабићева је разговарала и са премијером Андрејом Бабишем и председавајућим оба дома чешког парламента.

Од посебног значаја било је потписивање Споразума о регулисању старог клириншког дуга Србије према Чешкој, чиме су, сложили су се сви, отворена врата за нову етапу у сарадњи две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво