Ослобађење Београда кроз 206 докумената и фотографија

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић отворио је изложбу "Београд 1918. Ослобођење Београда у Првом светском рату" у Историјском архиву Србије. Поставка је приређена у оквиру прославе сто година од ослобођења Београда у Првом светском рату.

Андреја Младеновић је на отварању рекао да изложба говори о периоду окупације Београда од 1916. до 1918. године, о Солунском фронту и детаљима који су везани за војску, али и народ који је много пропатио.

"Близу 400.000 српских војника је погинуло у Првом светском рату, али је више од 800.000 цивила страдало што од болести, исцрпљености, али и зверстава окупатора. Београд је био окупиран град у коме је био забрањен и српски језик и ћирилица и све оно што је било везано за наше обичаје и идентитет српског народа", указао је Младеновић.

Много Београђана је, подсећа Младеновић, одведено у логоре, на принудан рад, много их је убијено.

"Морамо се сетити тих великих жртава и хероја који су омогућили да ми 100 година касније живимо у слободном граду, у слободној земљи и да са поносом можемо да кажемо да су наши преци били на страни победника и на страни правих вредности – демократије и слободе", истакао је Младеновић.

Додавши је да је важно младим људима усадити осећај националног поноса и чувања слободе јер "она нема цену".

Истакао је и да је манифестација "Дани слободе", којом је повезан 20. октобар када је ослобођен Београд у Другом светском рату и 1. новембар када је ослобођен Београд у Првом светском рату, створила амбијент помирења и повезивања важних историјскох датума.

"Важно је данас да спознамо колико је била велика цена те слободе коју је платио наш народ пре 100 година, а и пре 74 године", нагласио је Младеновић.

Аутор изложбе Слободан Мандић, историчар и виши архивиста у Историјском архиву Београда, каже да је циљ поставке да на основу расположиве архивске грађе укаже на неке од важних појава и догађаја који су пратили дане уочи, током и након ослобођења Београда на крају Првог светског рата.

За потребе изложбе издвојено је 206 докумената и фотографија из Историјског архива Београда.

Одабрана архивска грађа представљена је на 31. паноу, подељеним у шест тематских целина: "Београд у Првом светском рату", "Материјално уништавање", "Од Солуна до Београда", "У слободном граду", "Ка престоници Краљевства СХС" и "Сећања, признања, одликовања".

Изложбом је обухваћен живот у Београду под окупацијом, као и догађаји у вези са пробојом Солунског фронта.

Посебно су осветљени догађаји који су уследили након уласка генерала Петра Бојовића са трупама у ослобођени град.

Изложба указује и на обнову рада институција градске управе и низ мера за регулисање живота у разореној и ратом исцрпљеној престоници.

Директор Историјског архива Београда мр Драган Гачић рекао је да се овом изложбом не завршавају активности те установе у склопу обележавања 100 година од ослобађања Београда и да ће објавити још три публикације посвећене завршетку Првог светског рата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару