Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба

Посебни тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић објашњава за РТС да приликом неовлашћеног фотографисања и снимања, а потом и објављивања на друштвеним мрежама, особа која сматра да је оштећена може да поднесе приватну тужбу. Јавни тужилац и полиција у том случају не могу да поступају по службеној дужности.

Бранко Стаменковић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да када је реч о неовлашћеном фотографисању, оштећено лице може да поднесе приватну тужбу.

"Интернет се данас сматра јавним медијем и могуће је извршити кривично дело, али за гоњење таквог кривичног дела је надлежно оно лице које се сматра да је оштећено", напоменуо је посебни тужилац за високотехнолошки криминал.

Када је реч о кривичном делу увреде, такође је предвиђено подношење приватне тужбе.

Неовлашћено фотографисање и снимање и увреде јесу кривична дела, истиче Стаменковић.

"Она су прописана Кривичним закоником, предвиђене су санкције, али Законик прави разлику да ли МУП поступа по службеној дужности или је иницијатива за покретање поступка на оштећеном, грађанину", указује Стаменковић.

Тужилаштво прати друштвене мреже од оног тренутка кад полиција примети да је дошло до извршења неког кривичног дела, али пријаву могу поднети и сами грађани који учествују у дискусијама, објашњава Стаменковић.

Један од најсвежијих примера за покретање поступка због изазивања панике на друштвеним мрежама јесте случај када је проширена вест да је вода у Београду била затрована.

"Имамо неколико осумњичених и биће кривично санкционисана. И таква врста понашања која злоупотребљава друштвене мреже треба да буде санкционисана јер квалитативна контрола онога што је на интернету не постоји", напомиње посебни тужилац за високотехнолошки криминал.

Стаменковић објашњава да замки на интернету има много и апелује на родитеље да буду пажљиви.

"Родитељи деце испод 18 година треба да имају увид у то на који начин деца користе интернет и то у једном односу поверења", напомиње посебни тужилац за високотехнолошки криминал.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво