Нови студијски програми како бисмо добили стручњаке за екологију

Поглавље 27 које се бави животном средином једно је од најважнијих у процесу придруживања ЕУ и најскупље. За примену и спровођење правних тековина ЕУ у области заштите животне средине, поред великих улагања и добро опремљене администрације на националном и локалном нивоу, потребни су развијени и технолошки припремљени ресурси у систему образовања.

Како би се унапредило управљање отпадом са буџетом од 834.000 евра Еразмус програм ЕУ помогао је увођење нових студијских програма у високом обазовању.

Др Дејан Благојевић са Високе школе струковних студија из Ниша истиче да на пет студијских програма уписују 128 будућих мастер инжењера из области управљања отпадом.

"Они ће на бази дефинисаних компетенција које тржиште рада су овом моменту из те области захтева, бити спремни да се одмах укључе у производне процесе", рекао је Благојевић.

Нови студијски програми треба да оспособе стручњаке да примене нове сензорске и рачунарске технологије и подигну ефикасност рада рециклажних центара.

У Србији се рециклира свега 10 одсто отпада, прерађује се свега осам одсто отпадних вода, опасан отпад се непрописно одлаже тако да цвета еколошки криминал.

С друге стране, становници у многим градовима нису дозволили да се изграде постројења за опасан отпад

У Словенији се стручњаци за животну средину школују већ две деценије. То је свакако допринело да буде проглашена за најчистију земљу на свету.

"Сви ови програми обучавају не само студенте него и друштво генерално, па из тога долази да полако и друштво постаје чистије и да боље ради и управља отпадом и на тај начин буде све зелено и чисто", каже др Филип Кокаљ са Машинског факултета у Марибору.

У оквиру пројекта је реализовано више од сто кампања које су имале за циљ да подигну свест свих слојева друштва о значају правилног управљања отпадом.

"Резултати могу да буду веома примењиви у раду Министарства заштите животне средине кроз израду нових програма и пројеката управљања водама, отпадним водама и управљања отпадом и, с друге стране, ово је можда почетак билатералне сарадње научних и образовних институција са министарством", истакао је државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић.

Спроведена је обука неформалног сектора у погледу безбедности и здравља на раду приликом примарне селекције отпада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво