Велико интересовање за прегледе, Министарство наставља акцију

Министарство здравља осми пут организовало дан за бесплатне превентивне прегледе у 90 установа широм Србије. Без упута, заказивања и здравствене књижице, прегледи су трајали до 16 часова, а понегде због интересовања и дуже. Своје здравствено стање данас је код лекара проверило готово 20.000 грађана.

У више од 90 здравствених установа Србије, у домовима здравља, болницама, клиничко-болничким центрима грађани су могли на кардиолошке и офталмолошке прегледе, да ураде тумор маркере и анализе хормона штитне жлезде и простате.

У Врању - највеће интересовање било је за лабораторијске анализе.

"Код било ког доктора да закажете, специјалисте, треба да чекате месец дана, два, три," каже један од пацијената.

Други кажу да без много папирологије све иде много брже, а неки су ту да би по први пут проверили рад штитне жлезде. 

"То је добра идеја због великог броја недијагностификованих обољења, нарочито у породицама где постоји породично наслеђе", каже офтамолог Александар Протић.

Интересовање за прегледе било је велико и у Крагујевцу и Београду.

"60-70 одсто популације има неку промену на штитастој жлезди, али није свака промена за хируршку интервенцију", каже ендокринолог хирург Слободан Јаковљевић из КЦ Крагујевац.

Директор КЦ Крагујевац професор Предраг Саздановић наводи да је ово осми пут да организују прегледе.

"За претходних седам пута прегледали смо пет хиљада пацијената од чега је 4,5 одсто упућено на даље лечење", наводи Саздановић.

У Клиничко-болничком центру Звездара на радном месту је тридесетак запослених.

"Наше колеге се не буне, ја морам овом приликом и да им се захвалим на пожртвованом раду. Данас имамо отворене четири ординације кардиолога, три офтамологије, лабораторије", каже директор КБЦ Звездара професор Петар Сворцан.

Директор КЦС Милика Ашанин каже да је сваки други смртни случај узрокован неким обликом кардиоваскуларних болести.

"Смисао акције коју организује Министарство здравља је промоција превенције, да се успори овај неповољан тренд", наглашава Ашанин.

Због великог интересовања грађана, а пре свега да би се многе болести откриле, Министарство здравља наставља са недељним прегледима, бар једном месечно.

Радио-телевизија Србије ће јавност ускоро обавестити и о каравану здравља у оквиру кампање РТС-а "Рак је излечив".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво