Вучић на церемонији у Алексинцу: Србија коју нису убили њихова је клетва, а наша будућност

Навршило се 19 година од када је нанета неправда једном народу који је прошао кроз многе патње у историји, али није ни слутио каква би патња могла да га задеси на крају 20. века, рекао је председник Србије Александар Вучић на централној државној церемонији у Алексинцу поводом годишњице почетка НАТО бомбардовања. Хоћемо од непријатеља да постанемо пријатељи, само нас не терајте да заборавимо, поручио је председник. Церемонији су присуствовали и премијерка Ана Брнабић и председник РС Милорад Додик.

Александар Вучић је рекао да је НАТО 1999. године ударио на малу земљу поносног народа који је био крив што постоји и што чува своје.

Навео је да је 24. март 1999. године један од најтежих дана за земљу и први у низу 78 предугих дана беспомучне агресије највеће алијансе на малу земљу у срцу Европе.  

Истакао је да је убијено 2.500 људи у тачно 2.500 удара.

"Када прође 19 година од злочина, шта он постане? Када нема криваца, званичних, осуђених и правде него остану само жртве? Како се онда тај злочин зове? Да ли је савршен и по негирању и по намерном забораву и по последицама", упитао је Вучић у обраћању на церемонији под називом "Опростићемо, ако будемо могли, заборавити, само ако нас не буде било".

"Шта данас да кажемо ми на које је бачено 420.000 пројектила и скоро 40.000 касетних бомби, пошто су нам убили 2.500 људи у тачно 2.500 ваздушних удара. Један човек по једном нападу, тек да тај број може да се подели у ситне проценте и тек да неко за људе може да каже колатерална штета и то за оне који су злочине чинили – мала", навео је председник.

Како је додао, по речима једног чувеног војсковође, потребно је 15.000 жртава да неко постане генерал. 

"Које су чинове делили због 14 мртвих у Алексинцу и 2.500 у Србији. Да ли је бар неко каплар постао на нашој крви?", запитао је Вучић. 

Вучић је истакао да је НАТО агресија жртве покушала да претвори у бројке и пуку статистику.

Поручује да сваког 24. марта обележавамо убијање нашег народа и у Варварину, Грделици, Батајници.

"Не морамо ни имена да им говоримо, оне које је НАТО покушавао да преведе у анализе, проценте. То бирократско брисање наших живота довело је до тога да се о нама прича као о колатералној штети, о томе колико су Срби криви", указао је председник.

Колико је тога урађено против нашег народа, а да смо морали да ћутимо, јер би се некоме замерили ако бисмо рекли да смо страдали, навео је Вучић. 

Кад год кажу колатерална штета, ми ћемо рећи име и презиме убијеног, зато што знамо да њихово убиство није била грешка већ намера, поручује Вучић.

"Све је смишљено и изведено са јасним циљем, сваки од 500.000 пројектила спроведен је и бачен са намером да се убијају људи, цивили, да се убијају наши војници, полицајци, Србија. То су хтели, то је био њихов циљ. То је била цена коју смо поднели да би они победили, како су рекли – зло. А то зло је била борба да сачувамо интегритет и слободу", истакао је председник Србије.

"Злочине су назвали колатералном штетом да би могли да их оправдају, али, док сам председник нећу им то дозволити. Србија има понос и памти оне који су за њу дали животе и никад тај злочин неће бити савршен и неће Србија бити понижена, нити ће моћи да јој отимају шта коме падне на памет", уверен је Вучић. 

"Србија коју нису убили и никада неће њихова је највећа клетва, а наш задатак и наша будућност", рекао је председник.

Рекли су, подсећа Вучић, да је то била борба против диктатуре.

"Онда кад више није било диктатуре, онда су протерали наше људе са Косова, одвојили Црну Гору, а онда су дефинитивно одузели Косово. Толико о части и њиховом образу. Све бомбе и сви искидани животи нису били довољни. Казна коју је неко смислио као да још није извршена. Као да цела ова земља треба да постане један велики споменик нечијим политичким амбицијама", указао је председник Србије.

"Ми јесмо у праву, и они знају да ми јесмо у праву и знају да они нису у праву", рекао је председник Вучић. 

"Напад на Србију је била игрица" 

Данас јачамо, каже, полако и постепено, економски смо снажнији, избегавамо помисао о сукобу, избегавамо помисао на освету.

"Знам да ће овај пут морати добро о свему да размисле и да нађу бољи разлог него што су га имали пре 19 година. Нема оправдања и нема простора за крваву иронију. Али, има нашег памћења", напомиње председник.

Како је рекао, узели су нам више него што имају да понуде, узели су нам животе људи, што је највеће богатство, убијали су нас у возовима, на пијацама, децу на ноши, 79 деце, а све су то правдали борбом против имагинарног зла.

"Рекли су да се боре против зла, а зло је било то што смо рекли да Косово припада Србији, зло је било што смо га бранили. И дан данас је Косово главна тема. Нећемо да ћутимо и да жртве представљамо колатералном штетом. Морамо да урадимо све да га не губимо", рекао је српски председник.

"Нама је то на овом месту злочина више него јасно. Нама је потребан живот и морамо да урадимо све да га не изгубимо, да не бисмо били нечија статистичка грешка. Да бисмо могли да одговоримо на све. Србија пуна живота наша је обавеза према онима који су овде убијени. То је и најбољи одговор онима који су нас колатералном штетом прогласили. Жива, вредна и радна Србија њихова је клетва, а наш задатак", истакао је председник Србије.

"Зато је данас ту само део дипломатског кора, хвала вам што сте ту", захвалио се Вучић.

"Хвала вам што сте дошли овде и што показујете поштовање према жртвама", рекао је Вучић захваљујући оним представницима дипломатског кора који су вечерас били у Алексинцу. 

Сада нам је, рекао је Вучић, више од свега потребан живот и морамо да га стварамо свакога дана и да будемо довољно снажни, јаки, да одвратимо све оне који би да политику зачине смрћу и бомбама – "обично српском смрћу". 

"Рат и напад на Србе и Србију је била игрица, у којој је све било имагинарно осим последица по нас. Други су измислили оправдање за тај злочин и назвали га колатералном штетом. Ово је земља која има своје достојанство, свој понос, која памти све оне који су за њу дали животе. И никада због тога овај страшни злочин неће бити завршен", наводи председник.

Како је рекао, нико неће моћи Србију безразложно да кажњава и ради шта му падне на памет.

"Не измишљамо ми Алкесинац, који је сравњен са земљом. Ово је Србија, земља која има своје достојанство и понос. Која памти све оне који су за њу дале животе. Неће Србија бити понижена и неће моћи било ко од ње да отима. Имамо карту у рукама да можемо да кажемо шта су нам радили. Имамо право да кажемо шта мислимо, кроз шта пролазимо, а то право ћемо искористи до краја", поручио је Вучић.  

Зато и не треба да се лажемо зашто је КиМ и сада главна тема, јер смо се подигли из пепела и мало ојачали, што је и то мало за нас – за њих велико.

Навео је да њима не би било тешко да Срби поново плаћају цену, да поново за њих то све буде виртуелно.

"Немамо право да злочин зовемо другим именом, и због убијених, због последица које трпимо, због потребе да сачувамо нашу земљу", нагласио је Вучић. 

Указао је да су све њихове жеље и политика усмерени на оно што је наше и напоменуо да зато ми више него икада морамо да имамо јасно дефинисан циљ како нам се ништа слично не би поновило.

Нисмо ни ми увек били свеци, рекао је председник, али нисмо отимали туђе.

"Хоћемо партнерство, нећемо чланство у НАТО-у" 

Александар Вучић је истакао да ће сви у свету морати да чују глас Србије и да цене српски живот, јер и ми ценимо животе свих који су око нас.

Поручио је да Србија хоће да њена будућност не буде мање важна од било чије нити њен интерес мање важан од туђих интереса.

"Доста сте нам убијали и порушили. Много сте нам узели, време је да нам нешто и дате и да признате сопствени злочин", истакао је Вучић.

"Да, хоћемо партнерство и са вама, да постанемо од непријатеља пријатељи, само нас не терајте да заборавимо и да своју земљу кривимо", додао је председник.

Хоћемо, додао је Вучић, да од непријатеља постанемо пријатељи, "хоћемо партнерство, али чланство у НАТО-у нећемо, било би превише соли на љуту рану".

"Убијали сте нас због тог Косова, али то више не можете. Данас је свима јасно и данас Србија која живи и ради може да каже свима шта хоће. Наш живот је постао наш глас. Мораће да почну да цене наш живот. Доста сте нас убијали. Да, хоћемо партнерство и са вама који сте страшне злочине урадили. Не, нећемо у НАТО", каже Вучић. 

"Нико не даје право било коме да насиљем убија земљу и народ. Морамо да се понашамо рационално и да гледамо у будућност. Да тражимо пријатељство. То је једини пут из ћорсокака. Наставићемо да се боримо за мир и стабилност", навео је Вучић.

"Лепа нам је Србија, свакога дана је лепша и богатија. Другу земљу немамо нити је тражимо. Ово је наша домовина, једина лепа српска отаџбина. Србију више нико неће моћи да напада, јер ће Србија бити све јача. Никоме нећемо дозволити да понизи Србију", поручио је Вучић.

Додао је да Србију више нико неће моћи да напада и да ће Србија економски да јача и да ће бити војно снажнија и довољно јака да себе и народ заштити.

"Никада никоме нећемо да претимо, чуваћемо мир и стабилност, али никоме нећемо дозволити да унизи Србију", подвукао је Вучић.

"Нека је вечна слава погинулим српским витезовима на КиМ, војницима у централној Србији, нашим полицајцима који су јуначки штитили српску груду и свим грађанима, Србима и другим грађанима, цивилима кривим само зато што су се дрзнули да живе у Србији, својој и нашој Србији. Живела слободна, непокорена Србија", закључио је председник Александар Вучић. 

Додик: Играли су се са нама 

Окупљенима се обратио и председник Републике Српске Милорад Додик који је рекао да су агресори изабрали Србију и српски народ као мету за своја оружја и тако уништавали нашу инфраструктуру, нацију, државу, убијали недужне цивиле.

"Како опростити? Никако. Не дозволити да нам оде у заборав. Испијали су виски када су видели да су им се авиони враћали празни након изрученог терета над Србијом. Тешко је вечерас свима, најтеже онима који су изгубили најмилије", поручио је Додик.

Према његовим речима, НАТО је сматрао врхунцем достигнућа да нам нанесе губитке.

"Играли су се с нама, умешали су се у рат у БиХ и на тај начин одредили карактер рата. Најтеже пада ароганција, која није престала ни данас, која је присутна у неком другом облику", истакао је Додик.

Српски народ и у Српској и Србији се подигао, каже Додик напомињући да сада обнављамо свој национални и државни капацитет.

"Срби данас иду даље, и сви људе могу да се поносе на слободу коју имамо, на достојанство које смо успели да вратимо", напоменуо је председник Републике Српске.

Церемонија је почела на централном градском тргу, симболично, гашењем расвете и звуком сирене за ваздушну опасност. 

У пригодном уметничком програму учествовао је и Хор РТС-а којим је дириговао Бојан Суђић. 

У току НАТО бомбардовања СРЈ, град Алексинац је бомбардован у два наврата. Најтеже бомбардовање Алексинца десило се 5. априла 1999. У 21.35 са седам пројектила погођене су две централне градске улице. Погинуло је 11 грађана, а 50 задобило телесне повреде. Уништено је 700 стамбених објеката, здравствене установе и привредни објекти.

Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан пре 19 година. За 78 дана погинуло је између 1.200 и 2.500 људи.

Деветнаеста годишњица НАТО агресије обележена је данас полагањем венаца на спомен-обележја страдалима.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво