Почела акција "Исправно возило – безбедно возило"

Возни парк у Србији стар је у просеку 16 година, а учешће техничке неисправности возила у удесима са смртним последицама је веће од 11 одсто, кажу у МУП-у. Зато Ауто-мото савез Србије у сарадњи са Управом саобраћајне полиције, од 20. до 25. новембра, организује традиционалну акцију бесплатног прегледа техничке исправности возила "Исправно возило – безбедно возило".

За последњих пет година на друмовима у Србији појавило се пола милиона возила старих у просеку од 10 до 15 година, већином увезених. Та возила често се региструју, иако не задовољавају основне стандарде безбедности, кажу у МУП-у.

Повећаним надзором, прегледом, али и честим акцијама саобраћаjне полиције пронађено је чак 25 одсто неисправних возила се налази у саобраћају, а са неисправним управљачким и кочионим системом преко 15 одсто.

"Власници возила би морали много чешће од једном или ниједном годишње да воде рачуна о својим возилима, да воде рачуна о свом редовном одржавању, а не само када имају неки отказ на возилу или квар да се обрате сервису", наводи Небојша Арсов, начелник саобраћајне полиције Србије.

Нови закон о безбедности саобраћаја, који ступа на снагу од јануара, уводи новину да се на техничком прегледима сликају возила и прави шест фотографија, а за три године увешће се и видео-запис од 15 минута. Тиме ће се спречити такозвани лажни прегледи када возило не долази на технички преглед, а региструје се.

"То су напори да се спречи постојеће стање где неки добијају уверење о исправности возила, а да чак нису ни довезли своје возило у станицу за технички преглед", објашњава Дамик Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

На техничким прегледима биће обавезно и мерење издувних гасова, што до сада није уобичајена пракса, па многи који су скинули катализаторе или имају неисправна возила неће моћи да региструју возило.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво