Које обавезе чекају професионалне управнике зграда

Први циклус обуке за стицање лиценци за професионалне управнике зграда је завршен. Обуку је успешно савладало 197 полазника који ће следеће недеље добити лиценце. Ипак, први дани септембра резервисани су и за поправне испите који би будући управници, како је планирано, могли да полажу у Београду, Новом Саду, Пожаревцу и Зрењанину. Проверавали смо како изгледају припреме за прве радне дане професионалних управника.

И један Канађанин са Новог Београда чуо је за Илију Чворовића. Смејао се његовим методама надгледања, али их, каже, неће примењивати када постане професионални управник једне новобеоградске зграде.

"Одлучио сам да постанем управник зграде јер сам разочаран условима становања у овој згради али и њеним окружењем. Једини начин да то променим је да постанем професионални управник", каже Карл Џорџ Лунд, професионални управник зграде.

Пензионерске дане на одржавање своје зграде троши и Бранислава. Лакши део посла је испред ње, јер је најтеже – испит од око 600 страна – већ положила.

"Конкретно противпожарни апарати, састав, делови из чега се састоји, што ми је као женибило теже, учили смо састав лифта, склопке, кад дође до квара шта је све потребно, а то све махом, машински инжењери треба да уче и да раде", истиче пензионерка Бранислава Ивановић.

Ови будући управници намеравају да своје услуге понуде и другим зградама. Мада кажу да њихову нову професију већ прате неистине.

"Не може нико никоме да упадне у стан, не може да узима матични број, да пописује људе по згради ако људи то не желе. Све одлуке које управник спроводи су одлуке власника станова", указује власник фирме "Мој управник" Дејан Туркаљ.

Ипак, и пре него што су засукали рукаве, знају како ће зграде изгледати после њиховог мандата.

"Осликаћемо хол који је сада руиниран, очистити простор око зграде, поставити канте за ђубре и направити парк за децу", најављује Карл Џорџ Лунд.

"Да има противпожарни систем, да буде окречена, да буде осветљена, чиста и да има организовано одржавање", каже Дејан Туркаљ.

"И степенице и та башта и са спољапшње стране, има ту још доста ствари да се ураде", каже Бранислава Ивановић.

А све своје идеје моћи ће да уновче тек када оснују фирму.

И да графита буде што мање на зградама бринуће професионални управници. Која ће бити цена њихових услуга за сада није познато. Једино што се зна да ће станари свих зграда морати да се одлуче за професионалног управника, а уколико се о томе не договоре, добиће принудног управника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво