Овако ће изгледати нови Савски мост

Градоначелник Београда Синиша Мали представио је решење како ће изгледати нови Савски мост, чија се изградња очекује у августу или септембру 2018. године. Трошкови изградње су око 30 милиона евра, што је пет пута мање у односу на Мост на Ади, каже Мали.

"Данас је велики дан за грађане Београда, јер представљамо како ће нови Савски мост изгледати. Жири је након неколико месеци рада, колико је конкурс трајао изабрао решење које је по мени сјајно и представљаће нови симбол нашег града", рекао је Синиша Мали новинарима у Скупштини града.

Објаснио је да се најмање из три разлога мора градити нови мост уместо да се реконструише стари.

Први је естетски, јер се садашњи не уклапа у визију модерног Београда, други разлог је тај што садашњи мост нема довољно капацитета, а трећи је безбедносни.

"Капацитет моста са две траке није довољан, нови мост ће имати стазе и за аутомобиле, трамваје, односно метро, бициклисте и пешаке, тако да ће се у потпуности његов капацитет повећати. На неким местима мост који је изграђен током Другог светског рата има дрвене шипове и није више толико сигуран за саобраћај", истакао је градоначелник.

Мали је истакао да ће се до краја године завршити пројекат, те да реално може да се крене у изградњу у августу или септембру наредне године.

"Трошкови овог моста су 30 милиона евра, то је оно што је ЦИП израчунао. Нису то стотине милиона евра, а Мост на Ади је коштао око 160 милиона евра, само мост, а имамо плус и приступне путеве. Овај кошта пет пута мање, што довољно говори о томе колико водимо рачуна о сваком динару, а што се тиче капацитета, ништа мањи неће бити од Моста на Ади", рекао је Мали.

Градоначелник је најавио и да ће са завршетком пројекта тунела који спаја Економски факултет, односно Савски амфитеатар са Булеваром деспота Стефана, грађани Карабурме и Миријева који долазе са Панчевачког моста много брже стизати до Новог Београда.

На питање да ли ће стари мост бити срушен, Мали је рекао да ће се у наредних неколико месеци покренути кампања током које ће питати Београђане где би желели да га виде.

Једна од опција, које се сетио Мали, јесте да Савски мост буде веза са Великим ратним острвом, међутим, како каже, није сигуран да ли је у праву и да ли је то могуће.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво