Танјуг слави 66 година рада

Новинска агенција Танјуг сутра обележава 66 година рада. Тим поводом агенција је доделила годишње новинарске награде. Награду за животно дело добио уредник агенције Бранко Радовић.

Поводом 66 година рада новинске агенције Танјуг, додељене годишње новинарске награде, а награду за животно дело уручена је уреднику агенције Бранку Радовићу.

Годишње награде Танјуга добили су: прву - Јово Вуковић, другу - Небојша Радошевић и трећу - Наташа Радовић.

Специјална награда додељена је фоторепортеру Радету Прелићу, а награда за хонорарног сарадника припала је Боривоју Ратковићу.

Асоцијација европских новинских агенција, која окупља преко 30 новинских агенција у Европи, по једну водећу из сваке земље, упутила је Танјугу честитку са најбољим жељама за будућност.

Прва редакција основана у Јајцу 

Чланови прве редакције Телеграфске Агенције Нове Југославије (Танјуг), основане у Јајцу 5. новембра 1943. године са задатком да обавести домаћу и светску јавност о антифашистичкој борби на тлу Југославије, били су Иво Лола Рибар, Владимир Велебит, Иван Рибникар и Владислав Рибникар, а оснивач агенције био је Моша Пијаде.

Прву информацију о оснивању Танјуга у тадашњој Југославији објавила је радио станица покрета отпора "Слободна Југославија" средином новембра 1943. године, а од страних британска радио станица Би Би Си, што је била потврда огромног интересовања светске јавности о збивањима на овим просторима.

Од тада до данас у земљи и свету догодиле су се многе политичке промене.

Збило се много крупних догађаја у свим областима, многе природне катастрофе, политичка убиства, промене режима, спортски домети, о чему су извештавале све светске агенције.

И Танјуг је био међу њима, а 30 пута пре свих осталих известио је, између осталог, о интервенцији у тадашњој Чехословачкој 1968. године, ослобођењу Сајгона 1975. године, паду Чаушескуа у Румунији 1989. године, убиству Патриса Лумумбе, о наредби америчког председника Регана да се бомбардује Триполи, о потписивању мировног споразума у Дејтону 21. новембра 1995. године.

Највећу афирмацију Танјуг је доживео својим ангажовањем у раду Пула националних агенција несврстаних земаља о чему постоји више признања надлежних форума УН.

Агенција је током 70-их и 80-их година прошлог века прерасла у једну од осам највећих и најугледнијих новинских агенција света.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво