Уручена признања младим херојима

На свечаности у Новом Саду ове седмице су проглашени победници другог по реду националног конкурса „Youth Heroes“ који је покренула EXIT Фондација у сарадњи са компанијом НИС, уз подршку Радио-телевизије Србије, компаније Ringier Axel Springer и HR центра из Београда.

Циљ конкурса био је да се успешни, марљиви, посвећени и креативни млади људи- млади хероји Србије извуку из анонимности, буду промовисани и представљени јавности каo инспирација, понос и узор за целе генерације.

Конкурс је расписан почетком ове године, а стручни жири је изабрао 17 најбољих кандидата из целе Србије, који су награђени за своја остварења у четири области: образовање/ наука, предузетништво/ креативне индустрије, култура/ уметност и друштвени активизам.

Младе хероје поздравио је и први им честитао директор и оснивач Exit фестивала, Душан Ковачевић: „Ако важи она стара флоскула да на младима свет остаје, онда ће тај свет будућности зависити од онога ко су узори младим људима данас. Као што svi знамо, стално smo „бомбардовани" негативним узорима, који самим тим постају још популарнији и још утицајнији, чиме улазимо у зачарани круг из којег никако да изађемо. Сматрамо да одговорни субјекти у овом друштву треба да удруже снаге и да заједно са медијима разбију тај зачарни круг. Тако ћемо праве узоре, праве хероје поставити под светло рефлектора, што је и циљ овог конкурса."

Снежана Лакићевић, саветница директора Функције за организациона питања за сарадњу са научним и образовним институцијама, уручила је признање најбољим средњошколцима и студентима у области образовање и науке и то прву награду Михајлу Спорићу- вишеструком златном олимпијцу и државном прваку у области физике, другу Марти Аврамовић- која је осмислила помагало за слепе и слабовиде, док је трећа награда додељена Тијани Станић- студенткињи молекуларне биологије на престижном Јејлу.

Награде су добили и дипломци у истој категорији и то: првопласирани Михаило Мартиновић- двоструки доктор наука (астрономије и астрофизике), Ђорђе Ђурица- који је својим истраживањима поспешио електронско пословање као и Иван Залетел- млади асистент на Медицинском факултету.

Прошлогодишњи добитник специјалног Youth heroes признања и координатор хуманитарних активности Exit фондације Јован Симић, прогласио је победнике из области друштвеног активизма: прву награду добио је Јован Милић- који помаже младе људе који живе у лошим условима, другу Милан Срдић- особа са инвалидитетом који друге на свом примеру учи да је важно не одустајати а трећу награду добила је Јелена Огњановић- дипломирана историчарка уметности, чија је мисија да уметност приближи свима.

За област предузетништво и креативне индустрије награде је уручила директорка HR центра Београд, Татјана Шокчић. Млади хероји предузетништва су Валерија Спасојевић- добитница признања за креирање паметног одела за астронауте (који јој је доделила НАСА), Огњен Влашкалин- чија је платформа "Outimagine" постигла запажен успех на међународним конференцијама, Јована Леа Симић- девојка која је од традиционалног џема направила српски бренд и Лазар Јовановић- херој модерне српске пољопривреде (осмислио наводњавање биљака на даљину, путем СМС поруке)

Награде за културу и уметност уручила је Пи- ар у ЈМУ Радио-телевизији Србије и координаторка акција РТС- а Тања Шикић: младој награђиваној сликарки Ани Вртачник, Душану Чегањцу- светском шампиону на хармоници и Ани Крстајић- младој композиторки и будућој студенткињи престижног музичког колеџа Беркли.

Специјално признање Youth Heroes, оснивач и директор Exit фестивала Душан Ковачевић доделио је Николи Ранковићу- тринаестогодишњем Београђанину, најмлађем музичару и хуманисти који је издао рокенрол албум на ком се налазе песме чији је аутор и извођач.

У оквиру свечаности поводом доделе награда младим херојима одржана је и панел дискусија под називом „ Херој се рађа или постаје? " на којој су учествовали Милан Распоповић, бивши директор Математичке гимназије, Снежана Лакићевић испред компаније НИС и добитници признања Михаило Мартиновић, Валерија Спасојевић, Ана Вртачник и Никола Ранковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво