Један датум, два славља

Петанести фебруар је један од најбитнијих датума у политичком, културном и историјском календару Србије. Поред тога што је Дан државности, он је и Дан уставности Србије, као и дан сећања на почетак Српске револуције. Проверавали смо да ли и колико знамо о дану који славимо.

Један датум - два славља. 15. фебруара 1804. године у Орашцу почела је борба за ослобођење од више вековног робовања под Турцима. Истога датума, тридесет једну годину касније у Крагујевцу, кнез Милош Обреновић прогласио је први српски устав.

Историчар Чедомир Антић каже да је тада је почела не само српска револуција, тачније изградња нововековне и модерне српске државе већ је почео процес ослобођења балканског народа.

"На другој страни, 1835. године донет је Сретењски устав и то је први устав у историји Србије и он је био слободоуман", каже Антић.

Сретење се славило као Дан државности Србије до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Законом је, 2001. године, враћен на списак најважнијих датума за српску државу.

Неки грађани и не занју зашто је значајан тај датум. Овакве дилеме не изненађују, сматрају маркетиншки стручњаци. Најпре, саветују, морамо променити однос према државним симболима, али и традицији.

"Да испопуларишемо међу малдима да они буду не негативни према народној ношњи већ да буду срећни и поносни када виде неког у народној ношњи јер где год да одете у свет ви видите да је та традиција нешто због чега се у Аустрији радо улази у аустријске кафиће и наручују а они вас служе у кратким панталоницама јер је то традиција", истакао је Борислав Миљановић, маркетиншки стручњак.

Државе широм света различито прославлају рођендане. Један од најпознатијих европских дана независности је Дан Бастиље. Четранестог јула Французи празнују на улицама пресотнице, а слика са Јелисејски поља обиђе цео свет.

Ватромет, карневали, излети 4. јула подсећају на Дан независности САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво