"Радио 021" протестује због судских пресуда

Редакција "Радија 021" из Новог Сада протестовала је због пресуда против тог медија и оценила да судови као да суде с циљем да "утихне оно мало преосталих локалних медија који се још увек баве својим послом, оних који су опстали у овом медијском блату и безумљу".

Судије Вишег суда у Београду казниле су у последње две пресуде Радио 021 из Новог Сада са чак 780.000 динара, саопштила је редакција.

"За објаву фотографије убице Даријана Мусића, за коју је портал 021 добио усмену сагласност дописнице Курира из Новог Сада, пресуђено је да се плати укупно 250.000 динара, а пресуду је донео судија Слободан Керановић, јавности познат и по политичком процесу против београдског недељника НИН", пише у саопштењу.

За истраживачки текст о полицајцима који раде као приватно обезбеђење по новосадским клубовима, а у којем су се двојица препознала иако им нису наведена имена, судија Радмила Радић је Радио 021 казнила са максималних 400.000 динара, са судским трошковима укупно 535.000 динара, навео је тај радио.

"Као локална информативна медијска кућа, никада се нисмо жалили ни протестовали на одлуке суда, шта год било у питању, а било је свачега, чак и осуђивања без икакве доказане кривице. Али је почело све чешће да буде и брутално и бахато. Какву поруку шаљу судије овако бруталним пресудама и коме?", питала је редакција.

Додаје се да је за случај са полицајцима суд покушао да дебату о ствари од јавног интереса угуши позивањем на прописе о заштити приватности појединачних полицајаца.

"Ми нисмо полицајцима улазили у спаваће собе. Ми смо их сликали у униформама у једном новосадском кафићу. На наше питање да ли су тамо били полицијским послом, или је реч о још једном случају, каквих је иначе било и то са трагичним последицама, да припадници МУП-а у службеним униформама пружају услу‎ге приватног обезбеђења, МУП месец дана није одговарао. Ако полицајац може да вас тужи за повреду приватности зато што сте га снимили на јавном месту и у униформи, док наводно ради полицијски посао, какву то поруку шаље о транспарентности рада полиције?", наводи се у саопштењу.

Када су у питању тужбе за фотографије, додао је 021, штета се по правилу за сваку фотографију обрачунава по ценовнику Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, чак и у односу на тужиоце који уопште нису чланови тог удружења, па се тако све фотографије, без обзира на уметничку вредност, вреднују по ценовнику који је прописан само за фотографије велике уметничке вредности.

"Да све буде још горе, чим се фотографија постави на сајт медија, судови примењују додатне коефицијенте из тог ценовника, па се догађа да штета за фотографију коју је на сајту локалног медија видело10 људи, и која дефинитивно није уметничка фотографија, буде наплаћена по вишеструко увећаној цени уметничке фотографије", додаје се у саопштењу.

Радио 021 је саопштио да су на обе пресуде уложене жалбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара