Инцидент на Филозофском факултету, анархисти прекинули скуп

Неколико младића накратко је у петак увече прекинуло трибину о историји Републике Српске на Филозофском факултету у Београду. У сали су били присутни десничари и анархисти. Полиција најавила истрагу.

Инцидент се догодио на промоцији књиге "Историја Републике Српске" коју је организовала студентска организација "Систем вредности". Говорили су историчари Предраг Марковић, Чедомир Антић и Немања Девић.

РТС је добио снимак од организатора трибине, студентске организације "Систем вредности".

Све је почело уласком момка у амфитеатар. Заједно са њим ушла је група од двадесетак људи.

До сукоба је дошло када су тројица младића, из публике, касније у медијима означени као неонацисти, устали да се обрачунају са њима.

Студенти који су организовали трибину за РТС кажу да су групе које су учествовале у инциденту њима непознате, да су у медијима пласиране нетачне информације и да имају снимак који то и доказује.

"Јасно се види да нико није показивао никакве нацистичке знаке, да нико никог није тукао каишем, како су медији пренели, нити је било ко узвикивао нацистичке поздраве. Ја не улазим у то каква они уверења имају, али се то на трибини није десило", прича Милан Бојић, студент Филозофског факултета.

На друштвеним мрежама пре трибине појавиле су се претње да ће она бити прекинута. То је oрганизаторе навело да о свему обавесте полицију.

"Полиција је у цивилу била ту, да би испоштовала статут о аутономији уни, а испред су биле интервентне јединице. Када је дошло до сукоба, ми смо улетели и полиција је улетела да раздвоји те људе и извела ту групу напоље", каже Бојић.

Такође, према тврдњама присутних, у салу у којој се одржавала промоција упала је група од двадесетак младића, који су непристојним понашањем покушали да прекину скуп.

"Наставио сам да говорим, а они да ремете излагање. Тада је из публике устала група од седам-осам младића која је кренула да се супротставља овима који су упали, да их упозорава на понашање... Почело је кошкање, вређање, али није било физичког обрачуна", рекао је Немања Девић.

Према његовим речима, полицајци у цивилу су замолили изгреднике да изађу из сале, што су они и учинили.

У првим извештајима о овом догађају као кривци за нереде наведени су десничари, али је Чедомир Антић, нешто касније, рекао да се ради о групи анархиста, која "већ десет година терорише" факултет.

"Имали су обичај да без разлога блокирају по један семестар факултета. Пре две године ја сам се супротставио њиховој блокади и тада су ме они, да кажем, лоше уписали", рекао је Антић за РТС.

"Нисмо видели ни једну ознаку фашистичку, нити је било после прекида, не знам зашто би неки фашиста прекидао Пеђу Марковића или Чедомира Антића, али знам зашто је неки анархиста то покушао - јер су незадовољни обављањем једног посла, једног злог посла који већ десет година обављају на Филозофском факултету", рекао је Антић.

Историчар Предраг Марковић, који је учествовао на трибини, потврђује да је до инцидента дошло када је група анархиста хтела да прекине трибину да би потом на њих насрнули неофашисти који су их чекали у сали.

Један од студената Филозофског факултета који је присуствовао овом скупу рекао је агенцији Танјуг да је одржавање трибине покушала да спречи група "левичарски настројених студената", али их је друга група, "десничарска", омела у томе.

Тај студент, међутим, не оспорава наводе о томе како су се они понашали, нити да су узвикивали непримерене нацистичке покличе.

Како је раније пренео Танјуг, неколико младића је на тој трибини узвикивало "Хајл Хитлер" и "Зиг хајл".

Стефановић: Полиција ће испитати инцидент

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је да ће полиција детаљно испитати да ли је током овог инцидента било фашистичких поздрава и поклича, а уколико се испостави да јесте, биће предузете најоштрије законске мере.

МУП саопштава и да ће о свему бити достављен извештај надлежном тужилаштву.

Једна од студенткиња, која је присуствовала скупу, рекла је за Блиц да су међу присутнима на скупу били и младићи за које је касније сазнала да припадају организацији "Национални српски фронт" и који су физички напали студенте, ударајући их каишем и рукама по глави.

"Вређали су присутне студенте на верској, расној, националној и сексуалној основи, добацујући студенткињама сексистичке увреде и претње силовањем. Један од нациста је претио и ножем студентима", рекла је та студенткиња.

Према њеним речима, младићи који су напали студенте припадници су организације коју предводи Горан Давидовић звани "Фирер" и која је пре пар месеци покушала да маршира Београдом.

Фирер је јавности познат по сличним инцидентима, попут упада на трибину новосадског Филозофског факултета пре 10 година, када је са групом својих присталица напао студенте, због чега је ухапшен.

"Национални српски фронт" саопштио је да није одговоран за инцидент на Филозофском факултету.

У саопштењу се наводи да су инцидент изазвали "чланови и симпатизери организација Анархосиндикална иницијатива и Маркс 21", а да им се након тога супроставила група студената.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво