Петиција ДС-а за бесплатан СОС број за пријављивање насиља над женама

Форум жена Демократске странке (ДС) је у Кнез Михајловој улици поводом "16 дана активизма, борбе против насиља над женама" покренуо петицију у којој од Владе Србије тражи бесплатан СОС број за пријављивање насиља над женама и жртвама породичног насиља.

Потпредседница Демократске омладине Милица Глишић рекла је да би обезбеђивање бесплатног СОС броја представљало "велики корак напред у решавању проблема насиља над женама".

Она је најавила и да ће Форум жена ДС-а у наредне две недеље организовати низ активност широм Србије како би јавности скренули пажњу на проблем насиља над женама.

"Претходних неколико година насиље над женама константно расте, то говори и статистика, јер су у претходне четири године 172 жене убијене у породичном насиљу. Само током ове године око 30 жена је убијено у породичном насиљу", рекла је Милица Глишић.

Према њеним речима, бројне анкете су показале да је најчешћи разлог због којег жене жртве насиља нису пријављивале насиље одсуство информација о томе коме треба да се обрате за помоћ.

Она је подсетила да је ДС у претходном периоду кроз бројне активности Скупштини Србије предлагала закон о одузимању оружја насилницима, али он, како је навела, није наишао на "разумевање владајуће Српске напредне странке".

"Тај закон је три пута одбијен", рекла је она и поручила да ДС "неће стати" и да ће наставити да се бори за све жене у Србији.

ДС ће у среду, 30. новембра, од 18 часова у просторијама Месне заједнице "Липов лад" организовати представу и трибину о улози медија у решавању проблема насиља над женама.

Паралелно са акцијом Форума жена ДС-а у Кнез Михајловој улици одвијала се и акција СНС-а посвећена борби насиља над женама под називом - "Искључи насиље".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво