Брнабићева похвалила Прешево и Бујановац због бриге о мигрантима

Министарка државне управе и локалне самоуправе Србије Ана Брнабић похвалила је општине Прешево и Бујановац због начина на који се опходе према мигрантима са Блиског истока.

Aна Брнабић је приликом посете Бујановцу и Прешеву истакла да је мигрантска криза посебан изазов за локалне самоуправе.

Министарка је посетила два прихватна центра за смештај избеглица са Блиског истока у тим општинама, где је укупно 1.000 људи и потом рекла на конференцији за новинаре у Бујановцу да је поносна на однос Србије према избеглицама и мигрантима.

"Важна је ствар да се покаже да је Србија отворена, да прихвата људе и даје све од себе да у тешким околностима пружи бар мрвицу достојанства избеглицама", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је са председницима општина Бујановац и Прешево, Шаипом Камберијем и Шћипримом Арифијем разговарала о раду локалних власти.

Констатовала је, како је рекла, да су проблеми у свим локалним самоуправама у Србији слични и да је и у Прешеву и Бујановцу проблем недостатак новца у буџету као и другде.

"Направљен је помак у запошљавању Албанаца у државним институцијама, а радићемо на томе да их буде више. Око уџбеника (на албанском језику) је премијер већ постигао договор, а на нама је да га имплементирамо. За Национални савет Албанаца ћемо наћи решење да се повећа његов буџет, без обзира на бојкот пописа становништва, а и да се повећа број одборника у Савету", навела је Брнабићева.

Додала је и да је Општина Бујановац већ завршила пренос података из матичних књига у електронску форму, што је до сада урадило тек тридесетак локалних самоуправа у Србији.

Председник те општине Шаип Камбери је рекао да је са министарком разговарао и о плану од седам тачака за решавање најважнијих проблема у Бујановцу и Прешеву који су све албанске политичке партије из те две општине усвојиле као заједнички и који је Влада Србије прихватила 2013. године.

Камбери је рекао да се залаже за поновно успостављање дијалога који су албанске партије из Бујановца и Прешева прекинуле крајем 2013. године у знак протеста што је укинут Основни суд у Прешеву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво