Савет Европе позива Србију да усвоји закон о несталим бебама

Комитет министара Савета Европе позвао је Србију да изврши пресуду Европског суда за људска прва у Стразбуру у случају несталих беба и да појача напоре на усвајању закона који ће регулисати то питање.

"Снажно позивамо власти у Србији да појачају напоре како би се што хитније усвојио предложени нацрт закона", наводи се у одлуци Комитета министара Савета Европе донетој на заседању које је одржано у Стразбуру од 20. до 21. септембра.

Комитет министара Савета Европе захтева од Србије да, у сарадњи са Секретаријатом Савета Европе, омогући да закон обухвати и питања надлежности судова и посебне полицијске јединице која ће се бавити овим случајевима.

Од Србије се, такође, захтева да омогући доступност медицинске документације, у складу са захтевима родитеља несталих беба и представника цивилног друштва.

Комитет министара Савета Европе разматраће поново у децембру извршење пресуде Зорица Јовановић против Србије у случају неусвајања закона.

Представници 47 земаља чланица СЕ разматрали су у марту кашњење Србије у извршењу пресуде "Зорица Јовановић против Србије" о бебама које су наводно нестале из српских породилишта.

Тада је констатовано да су власти у Београду постигле одређени напредак, али да је изостало усвајање правне регулативе и механизама за извршење пресуде.

Европски суд за људска права пресудио је у марту 2013. године да Србија мора да исплати Зорици Јовановић 10.000 евра одштете и да јој обезбеди информације о судбини њеног новорођенчета које је нестало из породилишта у Ћуприји пре више од 30 година.

Исти модел би требало да се примењује на више стотина случајева нестанка беба из породилишта у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво