Знањем до директорске фотеље

До 4. марта, сва јавна предузећа морају да имају директоре који су изабрани на конкурсу. Мораће да имају завршене најмање четворогодишње студије, најмање пет година радног искуства и три године искуства на пословима којима се бави предузеће којим управљају. Проверу знања морају да прођу сви. Ње се не боји директор Клиничког центра у Нишу, али, на друштвеним мрежама, имао је необичан апел.

"Поштовани Пријатељи и Непријатељи, ако процените да нисам добро радио, идем, само никако, никако, никако немој да ми локални Чауши и Индијанци ударају на породицу, Образ, Име, Презиме, Част и Поштење", написао је Зоран Радовановић, у сусрет конкурсу за директора Клиничког центра "Ниш", који треба да буде расписан за два месеца.

"Скоро три године и осам месеци сам директор и било би ми криво после бројних резултата остварених са Министарством здравља да неко два месеца пред избор почне са подметањима, јер се успех не прашта", каже Радовановић. 

Својевремено је молио познанике, пријатеље и родбину да престану да га зову и траже да их запосли.

"Убеђен сам да ће остати као што је било, да ће струка победити политику", каже Радовановић. 

Департизација је једна од најчешће помињаних речи изборних кампања. Део је и коалиционог споразума из 2012. између напредњака и социјалиста. Намера је и нове Уредбе за избор директора јавних предузећа, према којој би бодове требало да доноси стручност, не партијска књижица. Пре фотеље, будући директор мораће у клупу да уради тест.

"Предвиђа се провера познавања једне или више области делатности јавног предузећа, познавање прописа. Проверавају се вештине аналитичког резоновања и логичког закључивања, руковођења, организационих способности, комуникације, стратешког планирања и управљања и вештине управљања ресурсима", стоји у Уредби о мерилима за именовање директора јавног предузећа.

Оцене су од један до три. Бодоваће се радни стаж, образовање, знање страних језика, рад на рачунару.

"Ту је ирелевантно оцењивање година искуства или стручне спреме, рецимо да се докторска титула вреднује 50 одсто више него факултет, иако није можда од суштинског значаја за управљање јавним предузећима. Добро је што ће се Уредба примењивати и на локална и на покрајинска јавна предузећа што до сада није био случај", каже Немања Ненадић из "Транспарентности Србија".

Уредба предвиђа да Комисија у разговору са кандидатом процењује и квалитет направљеног програма и плана рада предузећа.

Рок да се на конкурсима изабере 700 дирекора јавних предузећа на свим нивоима не важи за оне који су изабрани пре доношења закона, пре пола године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво