Како је Мићитака постао Сава

Професор Универзитета Окајама, Мићитака Сузуки, предаје историју уметности и српски језик. Његова посвећеност српској култури и језику траје четири деценије. На Хиландару је прихватио православље, а монаси су му дали име Сава.

Професор Мићитака Сузуки први пут је био у Европи пре четрдесет година. Када је видео Кремљ и многе православне цркве, одлучио је да изучава византијску уметност.

"Важан је професор Воја Ђурић, и почео сам да учим византијску и српску уметност. Рекао сам: 'ја сам одлучио да учим о Моравској школи'", прича проф. Мићитака Сузуки са Универзитета Окајама.

После двадесетогодишњег изучавања византијске уметности, а пре свега икона, на Хиландару је прихватио православље. Монаси су му дали име Сава.

"Питао сам једног монаха Доситеја да ли ја могу да се крстим пошто не знам српски обичај. Он ми је рекао да ако ја верујем у бога, онда то је довољно и ја сам одлучио да се крстим и то је много леп доживљај", прича професор Сузуки.

Сада чита дела Доментијана и Теодосија, и користи Вуков речник. Његове часове српског језика у Јапану похађа до двадесет студената. Знају за Југославију и Тита, фудбал и Пиксија, Новака Ђоковића...

"На часовима увек покажем српску уметност колико је лепа и колико је важна као византијкса уметност јер само у Србији постоји то зидно сликарство из 13. и 14. века", наводи професор Сузуки.

На универзитетима у Јапану, студената из Србије највише је баш у Окајами и они помажу професору Сузукију да јапанске академце научи изговору српских речи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара