Јанковић: Изменама Закона о прекршајима делимично уважен став омбудсмана

Заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је да је изменама Закона о прекршајима само делимично уважен став Заштитника грађана који се односи на ограничавање људских слобода и права при наплаћивању прекршајних казни.

Наиме, изменама поменутог закона та ограничења нису потпуно укинута него су сведена на забрану издавања возачке и саобраћајне дозволе, потврде о регистрацији и одјаве возила, наводи се у саопштењу.

"Решење из члана 20. измењеног закона остаје спорно и са становишта сврхе и обима ограничења права грађана које прецизира Устав, јер прописана ограничења нису везана чак ни за област на коју се изречена казна односи", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да чињеница да је и у измењеном закону задржано ограничење посредно указује да је потребно унапредити и постојећи систем принудне наплате казни, без стављања власника возила у неравноправан положај у односу на друге грађане.

Подсећа се да је Заштитник грађана је 2015. године покренуо поступак оцене уставности постојеће одредбе члана 336. поменутог закона, с обзиром на ограничења људских слобода и права због неплаћања прекршајне казне, трошкова поступка и других новчаних износа који су евидентирани у регистру новчаних казни.

Уставни суд још није одлучивао о поменутом предлогу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије