Ускоро станови за избеглице у Камендину

Уговор о изградњи 270 станова потписали су градоначелник Београда Синиша Мали, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић и директор "ЈУП истраживање и развој" Горан Квргић у Скупштини града Београда.

Укупна вредност инвестиције је 17,3 милиона евра и омогућиће око 1.000 стамбених решења за исто толико избегличких породица.

Изградња је део петог потпројекта Регионалног стамбеног програма Србије, чији је главни партнер ЕУ, која је донирала 230 милиона евра.

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је да је Регионални стамбени пројекат Републике Србије од великог значаја за најугроженије избеглице на територији града Београда.

"На нама је да сви заједно уложимо напоре да та стамбена решења што пре стигну до корисника", рекао је Мали.

Градоначелник је додао да је Град Београд уложио знатна средства у реализацију пројеката, попут донирања земљишта и остале инфраструктуре.

"Уз ових 270 станова на територији општине Земун, прошле године потписали смо уговор којим је омогућена изградња још 235 стамбених јединица у насељу Овча, затим 350 пакета грађевинског материјала, 50 сеоских домаћинстава и 80 монтажних кућа, чија градња ће почети током лета", рекао је Мали.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић рекао је да је у Србији у току спровођење пет потпројеката у оквиру Регионалног стамбеног програма.

"Напорно радимо да и у време мигрантске кризе, када је већина напора усмерена ка људима који беже са Блиског Истока, ангажујемо све капацитете да избеглице из Хрватске и БиХ добију адекватна стамбена решења и период расељења оставе иза себе", поручио је Цуцић.

Потписивању уговора присуствовали су и министар спољних послова Ивица Дачић, заменик шефа Мисије ЕУ у Србији Оскар Бенедикт, амбасадор САД Кајл Скот, шеф Канцеларије Савета Европе у Београду Тим Картрајт, амбасадор ОЕБС-а Петер Буркхард и шеф представништва УНХЦР-а за Србију Ханс Фридрих Шодер.

Министар Дачић, који је уједно и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, констатовао је да је примена програма коначно ухватила залет и да је показатељ, не само политичке посвећености Србије том питању, већ и њене способности да кроз сарадњу свих надлежних органа и инстутуција договорено спроведе у дело.

Према његовим речима, у Србији су одобрена средства за 4.153 стамбена решења, а програм предвиђа да још 17.000 породица у Србији добије кров над главом.

"Ми ћемо, као и до сада, учинити све да овај програм буде реализован у најкраћем могућем року", рекао је Дачић, поручивши да је предстоји дуг пут да се реше сва избегличка питања.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт истакао је да Европска унија помаже Србији и региону да превазиђу терет конфликта из деведесетих година прошлог века.

"Задовољни смо што ће Град Београд кроз два потпројекта РСП-а обезбедити око 1.000 стамбених решења за око 2.700 најугроженијих избеглица", рекао је Бенедикт.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот констатовао је да ће изградња станова за избеглице омогућити њихов бољи и достојанственији живот.

"Импресиониран сам чињеницом да су Влада Србије и Град Београд препознали потребу да помогну овој угроженој групи и да су покажали спремност да уложе сопствена средства за ту хуману сврху", рекао је Скот.

Амбасадор САД је додао да је његова земља уложила 20 милиона долара у програм и изразио наду да ће и у будућности помагати програм и његову одрживост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије