Сутра штрајк упозорења у просвети

Штрајк упозорења који су најавили представници четири репрезентативна синдиката просвете заказан је за сутра, а у школама неће бити одржан први час у пре подневној и по подневној смени.

Синикат радника у просвети Србије (СРПС) саопштио је данас да је министар просвете Срђан Вербић на јучерашњем састанку показао "незаинтересованост министра према захтевима синдиката и проблемима у образовању".

"Министар је синдикате поново упутио на премијера. Овај састанак је озваничио тврдње синдиката просвете да су се Влада и Министарство просвете оглушили о захтеве синдиката просвете и да немају намеру да испуне своје обавезе из 

Споразума потписаног прошле године", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, на захтеве синдиката посебно се оглушио министар просвете који "као да се не сећа шта је потписао 24. априла 2015. године".

"Уместо да протеклих месеци постигне какав-такав бољитак за образовање он је јуче, по ко зна који пут, поновио исту реченицу 'да су захтеви синдиката просвете нереални'", саопштио је СРПС.

Тај синдикат је оценио да штрајк упозорења 25. фебруара, по свему судећи неће бити довољан, па ће СРПС позвати остале синдикате просвете да заједнички приступе организацији протеста широм Србије

Синдикати су истакли незадовољство због неиспуњавањем обавеза из Споразума о решавању спорних питања у просвети у коме се, између осталог, наводи да ће се Законом о систему плата запослених у јавном сектору у 2016. побољшати материјални положај просветних радника.

"Сада је већ потпуно јасно да Закон о систему плата запослених у јавном сектору неће побољшати материјални положај просветних радника. Стога су штрајкачки захтеви просветних синдиката за повећање плата у висини четири одсто у априлу и четири одсто у октобру, као и једнократна исплата награде у висини од 5.000 динара, више него оправдани", саопштио је СРПС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво