Читај ми!

Бујошевић: Обавеза Владе да нађе решење за наплату претплате

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић истиче да Влада Србије мора пронаћи решење за наплату претплате, јер је њена законска обавеза да омогући стабилно финансирање јавног медијског сервиса.

Драган Бујошевић каже да је разговарао са премијером Александром Вучићем и министрима, додавши да је уверен да смо на најбољем путу да нађемо добро решење за све нас.

"Уверен сам да је премијер сасвим добро разумео наше проблеме и да ће се потрудити да његова Влада испуни и ову своју обавезу", рекао је Бујошевић, на јавној расправи о програмским садржајима јавног сервиса.  

Бујошевић је, на трећој јавној расправи о програмима РТС-а, рекао да је обавеза Владе стабилно финансирање јавног медијског сервиса. "То је обавеза предвиђена законом", напоменуо је генерални директор РТС-а, преноси Танјуг

Према његовим речима, проблем је то што, и ако се дође до одрживог решења, РТС неће имати новац за функционисање за прва два до три месеца у наредној години.

"Ако почне наплата таксе од 1. јануара, први приход може да се очекује почетком фебруара, то ће бити сигурно недовољан износ за финансирање РТС-а и ми ћемо морати да нађемо начин како да решимо тај проблем", рекао је Бујошевић.

Додаје да решење није у новим задуживањима јер је тренутни дуг РТС-а 90 милиона евра, а да је прошлу годину завршио са 18 милиона евра губитка.

Како је објаснио, тај дуг је, између осталог, последица "маћехинског односа" државе према РТС-у.

Бујошевић се нада да ће ову годину РТС завршити без минуса, и да ће смањити дуг, али, како додаје, да би РТС нормално радио потребно је да, као и сваки други јавни сервис у Европи, има стабилан извор финансирања.

"РТС деценијама нема стабилан извор финансирања и чини ми се да неко деценијама ради на убијању РТС-а, што је само пречица за самоубиство Србије", наводи Бујошевић.

Како каже, наплата претплате из године у годину била је све мања, па је од 69 одсто 2007. године, дошла на 28 одсто 2013. године.

РТС, како каже, има око 500 милиона евра ненаплаћене претплате, са којом ништа не може да се уради.

"Ако понудите некоме да откупи тај дуг, нико га неће откупити ни за три жуте банке јер зна да никада неће моћи да га наплати", сматра директор РТС-а.

Напоменувши да се разлика између оствареног прихода и онога што је потребно за функционисање РТС-а повећава годинама, Бујошевић је истакао да РТС-у на годишњем нивоу треба између 90 и 100 милиона евра да би нормално функционисао.

Поредећи Србију са другим земљама у којима је наплата претплате обавезна, Бујошевић каже да у Аустрији свега три одсто људи не плаћа или нередовно плаћа, у Хрватској 2,7 одсто, а у Србији је неплаћање 72 одсто.

Такође, директор РТС-а напомиње да, уколико неко не плати претплату, РТС мора да се обрати извршитељима и да им унапред плати за посао који треба да ураде.

"Извршитељи онда наплаћују то што могу и уплаћују паре РТС-у. Прво РТС мора да плати извршитељима и тек онда добија новац. По садашњим рачуницама, ако би претплата била максималних 500 динара, колико закон предвиђа, то је на годишњем нивоу 6.000 динара", објашњава Бујошевић.

Пошто извршитељима мора да се плати око 10.000 динара, више би се дало њима него што је висина претплате, указује Бујошевић.

Јавну расправу организовао је Програмски одбор РТС-а уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, а реч је о трећој јавној расправи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије