Читај ми!

Изложба поводом 70 година од оснивања УН

Поводом 70 година од оснивања Уједињених нација, у Палати "Србија" је отворена изложба фотографија и докумената о сарадњи Југославије, односно Србије са УН.

Изложбу у холу Палате "Србија", пресецањем врпце отворили су министар спољних послова Србије Ивица Дачић, представница генералног секретара УН Симона-Мирела Микулеску, стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано и директор Института за међународну политику и економију Бранислав Ђорђевић, jaвља Танјуг.

Фотографије састанака, оснивачке скупштине, војних мисија УН у којима су учествовале Југославија, а затим Србија, књиге и документи узети су из Института, а од сутра ће изложба бити отворена за грађане у Македонској 25.

Министар Дачић рекао је да су УН створене на згаришту Другог светског рата и да су успеле да спрече глобални сукоб, али не и све сукобе и ратове на свету.

Као велике успехе УН, Дачић је навео смањење сиромаштва и рад на еманципацији деколонизованих земља, образовању и поштовању људских права.

"УН је форум где се глас свих земаља света, ма колике оне биле, може чути равноправно са осталима", казао је Дачић.

Додао је да би на пролеће у Београду требало да буде отворена зграда у којој ће бити смештене све агенције и канцеларије УН и да је на отварање "Куће УН" позван и генерални секретар Бан Кимун.

Војачкова-Солорано честитала је свим грађанима Србије 70. рођендан УН, јер је, како је навела, "то рођендан свих нас".

Микулеску је истакла да је жеља генералног секретара да УН буде посвећен младима и да гледа у будућност.

Захвалила Србији на партнерству у мировним мисијама, рекавши да је лидер на Балкану у очувању мира и стабилности.

У писму генералног секретара УН наводи се да ће у знак прославе 70 година УН зграде у различитим градовима светлети плаво у боји заставе УН.

"Националне заставе су знак поноса и патриотизма. Само једна застава је заједничка свима нама - плава застава УН. Она значи наду. Сваки дан УН храни гладне, проналази склоништа, вакцинише децу од опаких болести, брани људска права. Наши мировњаци су у првим редовима одбране", наводи се у писму Бан Кимуна.

УН су основане 24. октобра 1945. године у Сан Франциску, и тада су бројале 51 чланицу, међу којима и Југославију. Данас УН има 193 чланице, док Палестина и Ватикан имају статус посматрача. Данашње седиште УН налази се у Њујорку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије