"Насиље у васпитању потпуно непотребно"

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин изјавио је да је насиље у васпитавању потпуно непотребно, али је додао да још није извесно да ли ће Србија постати 44. земља која је и законом забранила физичко кажњавање деце.

"То је нешто чему овакви скупови треба да послуже, да видимо да ли ћемо бити та земља, да суочимо аргументе и једних других", рекао је Александар Вулин новинарима након отварање скупа "Никад насиље", преноси Бета.

Вулин је поручио да се забрана физичког кажњавања детета не односи на доброг родитеља.

"То се не односи на родитеља који дисциплинује своје дете, већ на оног који због повреда доводи своје дете у болницу и што се понавља", истакао је Вулин.

Навео је да се мора успоставити такав друштвени систем да насиље над дететом буде препознато, тако што ће лекар пренети социјалном раднику или полицији чим примети повреде које указују да је дете жртва насиља.

Вулин је најавио да би Србија ускоро требала да добије и Заштитника права детата - институцију која ће се на "кровни начин" бавити правима деце.

Скуп у Установи културе "Пароброд" подржала је и амбасада Шведске, чија је змаља прва, 1979. године, законски забранила физичко кажњавање деце.

Шведски амбасадор Кристер Аспа подсетио је да то се десило након што је трогодишњу девојчицу убио њен очух.

"Требао је низ година и кампања како би родитељи у Шведској потпуно усвојили нову регулативу, данас је то сасвим природно", рекао је Кристер Аспа и поручио да се нада да ће и Србија бити једна од тих земаља.

Директор канцеларије Уницефа у Србији Мишел Сен Ло изнео је податак да 93 одсто родитеља у Србији сматра да физичко кажњавање није неопходно.

Каже и да општа статистика показују да четворо од десеторо деце било изложено некој врсти насиља.

"Забрана физичког кажњавања деце била би корак у правом смеру", казао је Мишел Сен Ло и нагласио да се мора водити рачуна какве се поруке шаљу деци, оценивши да "насиље није добра порука".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије