"Страдалима у Сјеверину статус цивилних жртава"

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић изјавио је да што пре треба усвојити закон о правима цивилних жртава, као и да се страдалима из Сјеверина и осталим страдалим цивилима мора признати статус цивилних жртава. Као друштво дужни смо да поштујемо сваку жртву рата, поручује ЛДП.

Поводом 23. годишњице отмице и убиства 17 Бошњака у Сјеверину, Мехо Омеровић је рекао да закон о правима цивилних жртава, повреда људских права у оружаним сукобима и у вези са оружаним сукобима у периоду од 1991-2001. године, мора да се нађе пред посланицима у најкраћем року, преноси Танјуг.

"Толико дугујемо тим невиним жртвама, барем као људи! Сви одговорни за овај злочин морају бити процесуирани. Није ваљда Милан Лукић лично сам убијао све те људе, то је најмање што можемо да урадимо као држава како би на делу показали да ниједан злочин не сме остати некажњен, а жртве заборављене", поручио је Омеровић.

Омеровић је навео да су пре 23 године из аутобуса на линији Прибој-Рудо у месту Миоче, изведени држављани Србије, одведени у Вишеград, убијени и бачени у Дрину, и то само зато што нису били Срби.

Пред Хашким трибуналом је због злочина, подсећа, на доживотну робију осуђен командант паравојне формације Милан Лукић.

Омеровић је навео да не треба понављати мантру како тај злочин нема везе са државом Србијом.

"Спомен обележје које је чекало 23. године на отварање је само мали део дуга који имамо као друштво према овим жртвама", рекао је Омеровић.

Бошњачко национално веће (БНВ) поводом обележавања годишњице злочина у Сјеверину, затражило је од надлежних државних органа да под хитно почну са решавањем овог и свих других злочина почињених над Бошњацима од деведесетих година до данас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије