Читај ми!

Стефановић: Неопходно европско решење, а не зидови

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да Србија очекује европско решење у суочавању са избегличком кризом, јер, како је оценио, жице и зидови ту не могу да помогну.

Стефановић је рекао новинарима и да "очекујемо, можда већ ове недеље, реакцију ЕУ и да видимо шта ће бити план за даље, пошто је очигледно да се наши суседи не сналазе баш најбоље са мигрантском кризом", преноси Танјуг.

Напоменуо је да зато суседне државе одлучују по принципу "хајде да подигнемо зидове (на граници) па да их поделимо", наводећи као пример догађаје на прелазу Беркасово са Хрватском.

"Већа група миграната (око 12 сати) пробила је кордон на зеленом делу границе између Србије и Хрватске и ушло је између 4.000 и 5.000 миграна на територију Хрватске", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, дешава се оно што смо и рекли – "зид, жице, ограде и полицијски кордони нису најбољи начин да се суочавамо са овом кризом".

"Морамо да тражимо решење, а не физичке препреке за ове људе... они долазе из ЕУ, из Грчке и (Бугарске)", рекао је Стефановић.

Стефановић је навео и да "прва ствар коју Европа мора да нам каже јесте да ли ћемо имати неке напоре да урадимо бољу селекцију и да одредимо ко има право да уђе у Европу и затражи азил и, ако такву ствар направимо, Србија је свакако спремна да учествује у томе".

"Србија очекује због тога неку врсту европског решења... ми не можемо да прихватимо да се терет кризе сада свали на нас зато што ми нити кога оптужујемо, нити смо изазвали кризу, нити смо на било који начин утицали да до ње дође", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, огроман број миграната који долази у Европу је нешто с чим ни велике ни развијене земље ЕУ нису у могућности да се у потпуности суоче.

"Ради се о милионима људи, то нису стотине и хиљаде већ буквално милиони људи и до краја године имаће више од милион и по људи који ће бити само у Немачкој", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, када томе додате Шведску, Француску, Холандију, Белгију и друге земље западне Европе, "схватићете колики је број људи који је кренуо из региона Блиског истока и долази код нас".

Стефановић је присуствовао отварању специјализованог тренинг центра за откривање и деактивирање илегалних лабораторија за производњу психоактивних супстанци и прекурсора.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије