Читај ми!

Гашић поручио самоуправама да купују војну имовину

Између града и Дирекције за имовину Републике Србије, у Суботици је потписан уговор о примопредаји касарне “Коста Нађ”. Потписивању је присуствовао и министар одбране Братислав Гашић.

Министар одбране Братислав Гашић охрабрио је локалне самоуправе у Србији да уђу у процесе откупа војних објеката које Војска Србије на њиховим територијама више не користи, али и нагласио да ниједан војни објекат убудуће не може да се добије бесплатно, преноси Танјуг.

Након потписивања Уговора, Гашић је рекао да тако обезбеђена средства војска може да уложи у модернизацију ресурса, куповину опреме и наоружања, а локалне самоуправе дођу до значајних простора на атрактивним локацијама.

Гашић је, међутим, нагласио да ниједан објекат ВС више не може да се добије бесплатно, рекавши да је у периоду од 2000. до 2012. године, било таквих случајева.

Министар је прецизирао да је од преко 450 објеката ВС, колико је било предвиђено Мастер планом за продају, од 2006. до 2012. године "једва 40 нашло нове власнике, а већи део није наплаћен".

"Дао сам вам пример Смедеревске Паланке где је војска данас продала Дом Војске у центру на 60 месечних рата, а тог истог дана потписали уговор са Делта Максијем, тог истог дана добили новац за ту локацију, а војска добила само једну рату и дан-данас гледамо да наплатимо оно што је војно", рекао је Гашић.

Додао је да су неки објекти били прецењени, па се сада поново процењује вредност објеката.

Нагласио је да ће се та средства користити и за решавање социјалног статуса припадника војске, рекавши да појединци већ 20,– 30 година, немају решено стамбено питање, те да је војска свуда заинтересована за размену објеката за стамбене просторе.

Касарну "Коста Нађ", површине скоро девет хектара са преко 17.500 квадрата простора, ВС не користи скоро 10 година. Њена вредност, по процени Управе јавних прихода, јесте нешто преко три милиона евра.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи рекао да ће локална самоуправа тај простор користити како за потребе јавних функција, тако и за комерцијалне потребе, односно инвестициона улагања и отварање нових радних места.

Суботица је и претходних година од ВС откупила одређене касарне и објекте које више не користи и ставила их у функцију комерцијалних делатности.

Постоји интерес и очекује се у наредном периоду реализација откупа Дома Војске у центру града, који је такође тренутно ван функције.

Директор републичке агенције за имовину Јован Воркапић најавио је да ће у наредних 20-ак дана бити закључен уговор о и откупу тог објекта.

Потписивању уговора присуствовао је и саветник премијера Србије Гојко Радић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије