Читај ми!

Подршка праву на јавни став академика Костића

Више од стотину јавних личности, професора универзитета, књижевника, адвоката, новинара, активиста подржало је право председника САНУ Владимира Костића на јавно исказивање става о Косову и позвало институције да омогуће отварање дијалога о темама које поларизују јавност, укључујући и питање статуса Косова и дефинисања граница Србије.

"Право је свакога да изнесе свој став о Косову, као и о било којој другој теми. То право не може и не сме бити ускраћено позивањем на оно што појединци или власт прогласе за националне интересе. Нико нема монопол над темама које су важне за све грађане Србије. Време је да се све теме отворе и да се о њима води јавна и демократска дебата", наводи се у писму које је иницирао Центар за практичну политику, преноси Бета.

Потписници су позвали институције и људе из власти да се уздрже од тешких речи и наметања сопствених уверења или идеја као ексклузивних и једино исправних.

"Академик Владимир Костић већ је својим јавни иступом у великој мери допринео изградњи културе дијалога и премештању тешких тема из затворених, монополистичких кругова у јавни живот, како је једино примерено демократском друштвеном уређењу. Свака одмазда и притисак на њега због изговорене речи значила би драстичан корак уназад и озбиљно би наштетила развоју државе и друштва", наводи се у писму.

Председник САНУ Владимир Костић раније је изјавио да је Косово фактички и формално изгубљено за Србију и да је једина политичка мудрост како "са елементима достојанства" напустити Косово. Ту његову изјаву критиковали су председник Србије Томислав Николић и још неки представници власти.

Међу потписницима писма подршке праву на јавни став академика Костића су и Филип Давид, Горан Марковић, Дубравка Стојановић, Душан Петричић, Милена Драгићевић Шешић, Бојана Маљевић, Кокан Младеновић, Мрђан Бајић, Илија Вујачић, Ратко Божовић, Иван Чоловић, Александар Молнар, Драган Капичић и многи други.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије