Читај ми!

Текија годину дана после бујице

Петнаестог септембра прошле године, Текију код Кладова захватило је бујично невреме , које је за петнаестак минута променило изглед те питоме вароши на Дунаву. Многи оштећени објекти су за годину дана санирани средтсвима из буџета које је определила Канцеларија за обнову и развој Владе Републике Србије, па су бројне породице које су биле у колективном центру Караташ, сада у својим домовима.

Пензионер Владимир Јанковић из Текије показује нам фотографије породичне куће кроз коју је тог септембраског јутра прошао бујични поток са неколико ишчупаних стабала дрвећа. Петнаест дана је каже, са војском рашчишћавао двориште из кога је изнео стотинак камиона шута.

"Добио сам 250.000 динара, јако мало јер урадио сам кров који ме кошта 3.200 евра", наводи мештанин Текије Владимир Јанковић.

У цркви Светог Николе, која је зауставила балване са оближењег брда и спречила велику несрећу, епископ Тимочки, Иларион служио је јутрос литургију

Годину дана после поплава, школа у Текији је, захваљујући донаторима и Фондацији Дивац прорадила, па 59 ђака не путује више до Кладова

"Искрено да вам кажем, свима је било тешко, и деци да путују и да иду у Кладово и да се враћају и да уче и да све то време проведу у путовању и учењу али и нама који смо овде били са извођачима радова", каже директор Основне школе Михајло Сидерис.

У прошлогодишњим бујаичним поплавама највише су страдали стамбени објекти, црква и школа. Иако је утисак на први поглед да је много тога урдајено, ипак има објеката који још увек нису санирани.

Много је у Текији данас незадовљних. Обећану помоћ многи су добили, али не и они који у Текији имају боравиште али не и пребивалиште.

Мост код Милутиновца, ни после годину дана од полава није завршен. Саобраћај се преусмерава на обилазницу, јер се гради део моста који је однела вода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије