Читај ми!

Тасовац: Технологија без нових идеја гомила говжђурије

Осећај одговорности мора постати тачка консензуса државе, свих актера медијске сцене, као и регулаторних и саморегулаторних тела, изјавио је министар културе и информисања Иван Тасовац, отварајући конференцију "Дигитал 2015" и поручио да је технологија, без квалитетних садржаја, нових идеја и одговорности, ипак "само гомила гвожђурије".

Иван Тасовац је, на Регионалној конференцији о трендовима у телекомуникацијама и медијима, изјавио како повремено има осећај да живи у доба дигиталне анархије, мада, како каже, ситуација није много боља ни у традиционалним медијима, преноси Фонет.

Према његовим речима, све то за последицу има упадљиви губитак поверења јавности у медијске садржаје.

У потпуности свестан обавезе коју власници медија имају према профиту, апелујем на увођење вишег степена друштвене одоговорности, рекао је Тасовац, позивајући медије да мисле о деци и какве им културне и људске вредности пласирају. 

Сви ми заједно, главни и одговорни уредници медија, као и њихови власници, велики оглашивачи, Регулаторно тело за електронске медије, Савет за штампу и Министарство културе и информисања, имамо дужност да стриктно и без изузетка поштујемо и медијске законе и професионалне, новинарске кодексе, поручио је Тасовац.

Тасовац сматра да је то начин да сви грађани без осећаја стида, могу да се кроз медије информишу, образују и, зашто да не, забаве. 

Дигиталне технологије су драматично измениле стварност, оценио је Тасовац и упозорио да ће медији, уколико се не прилагоде новој стварности, изгубити корак сa временом, публиком и оглашивачима, али и са својом основном мисијом да садржаје што шире учине доступним.

Технологија је ту да у први план истакне садржаје, а медији живе од садржаја, напоменуо је Тасовац и констатовао да су промене око нас толико брзе да их тешко прати и наше сазнање, а камоли законска регулатива.

Свакодневно се суочавамо са новим изазовима, који веома често постају полигон за говор мржње или ширење дезинформација, указао је Тасовац, уместо да интернет и нове технологије буду генератори знања.

Ако се, као друштво, изборимо за одговорност према себи, али и јавном интересу, добићемо медије који ће постати тачка златног пресека информисања и културе, закључио је Тасовац.

На конференцији "Дигитал 2015", у организацији Колор прес групе и часописа The economist у београдском хотелу Метропол биће одржано пет панела и седам презентација о изазовима са којима се суочавају телекомуникације, медији и маркетинг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије