Читај ми!

Министарство просвете објавило листу технолошких вишкова

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је на свом сајту листе запослених за чијим радом је престала потреба у потпуности или делимично, уз напомену да то нису листе за отпуштање и да ће особе које се налазе на њима имати предност при запошљавању.

На сајту Министарства су за викенд објављене листе вишкова наставног и ваннаставног особља у основном и средњем образовању, као и у музичким школама, наводи Танјуг. 

"То није листа оних који чекају на отпуштање, већ оних који чекају на запошљавање у некој од школа где постоји потреба за новим радним местом", објаснило је Министарство.

Прецизирају да су листе технолошких вишкова предвиђене Посебним колективним уговором као резултат договора са синдикатима и да представљају додатну заштиту права запослених у просвети.

Министарство поручује и да претходних година те листе нису благовремено и на прави начин формиране, што је у пракси успоравало или онемогућавало примену.

На последњим разговорима са синдикатима, како се додаје, обећано је да ће листе бити на време објављене, како би и запослени и синдикати могли да провере да ли су права запослених заштићена.

Министарство подсећа да је одредбама Посебног колективног уговора прописано да пре почетка школске године директори школа достављају листе запослених за чијим радом је престала потреба у потпуности или делимично. Те листе поред директора оверавају представници синдиката.

Те одредбе су резултат договора са репрезентативним синдикатима и једина сврха листа је да се омогући предности запосленима за чијим радом је престала потреба приликом попуњавања упражњених места у другим школама.

Информације о технолошким вишковима се достављају ажурирањем кадровских података у централној бази запослених новог информационог система, а штампани примерак извора се доставља надлежној школској управи најкасније до 15. августа, оверен и потписан од стране директора школе представника синдиката.

Истог тренутка када их школа унесе, информације о технолошким вишковима су јавно видљиве на интернет адреси http://skole.mpn.gov.rs/tehviskovi.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије