Читај ми!

Лопов и Ваћко највише дугују "Дипосу"

"Дипос", предузеће за изнајмљивање и одржавање државних непокретности, није у могућности да објави списак закупаца због уставних одредби и одредби Закона о заштити података о личности, каже директор "Дипоса" Ђоко Кривокапић. Истиче да је списак на којем је укупно 408 некретнина доставио Влади и Мрежи за реституцију.

Ђоко Кривокапић је, на конференцији за новинаре, нагласио да је једини разлог што списак не може да се објави тај јер је "обавеза и дужност 'Дипоса' да поштује уставне одредбе и одредбе Закона о заштити података о личности, осим уколико постоји сагласност закупаца да се тражени подаци објаве", преноси Танјуг.

Истиче да се "Дипос" већ обратио својим закупцима ради прибављања њихове писане сагласности и да ће са задовољством објавити све податке за које буде добио сагласност закупаца.

Кривокапић је додао да од 2009, од када "Дипос" функционише као д.о.о, за закуп у том друштву може да се јави свако, те да никоме није забрањено, нити ускраћено.

"Све структуре друштва су у најму код 'Дипоса', нема привилеговане категорије. Имамо профиле од радника, службеника, адвоката, лекара, судија... Не постоји привилегована група људи. Јављали су се људи телефоном, мејлом или на писарници. Све што договоримо са закупцима, касније иде на сагласност у Дирекцију за имовину. Ниједан уговор не би био валидан да не постоји та сагласност", истакао је Кривокапић.

Он је навео и да је, откада је именован за директора "Дипоса", закључен 71 уговор о закупу, са просечном ценом закупа од 7,74 евра по квадратном метру и напоменуо да је приход од приказаних уговора на месечном нивоу 120.380,00 евра, док је на годишњем нивоу то 1.444.560,00 евра.

Говорећи о смањењу цене закупа за естетску хирургију "Авицена", Кривокапић је изнео да је то била "чисто пословна одлука", да је та фирма закључила уговор о закупу 2008. и да је од тада уплатила 130.000 евра на основу закупнине, као и да су изнајмили објекат у који држава није уложила ни динар, а реновирали су га.

"Пре око три године појавио се захтев 'Авицене' да се смањи цена закупа, јер су запали у тешкоће. У том тренутку смо сматрали да је оправдано да се таквом закупцу смањи цена закупа, а све то уз сагласност Дирекције за имовину. Тадашња потраживања која смо имали према њима судски су наплаћена, а после тога је уследио тај захтев и то је била чиста пословна одлука, не видим ништа спорно", каже Кривокапић.

Одговарајући на питање новинара, Кривокапић је рекао да је премијер Александар Вучић тражио са седнице Владе списак некретнина и да је тај списак достављен.

Скупштина Србије је 31. јула усвојила Закон о посебним условима продаје одређених непокретности у својини државе, али је било спорно то што је тај закон омогућавао само онима који су закупци од 1. јануара да их откупе.

Председник Томислав Николић је потом одбио да потпише овај закон и вратио га Скупштини, а премијер Александар Вучић објавио да ће закон бити повучен.

Како је речено на конференцији, у Фонду непокретности у власништву Републике Србије које су дате на привремено управљање, коришћење и одржавање Друштву за изнајмљивање некретнина "Дипос", налази се 161 вила и зграда, 205 станова, 25 пословних простора и 16 гаража, што укупно чини 408 непокретности укупне површине од 92.757,56 квадратних метара.

"Спорни закупи ДС-а, УРС-а, појединаца"

Ђоко Кривокапић изјавио је да је Демократска странка 1990-их година ушла у вилу у Крунској 69, а да је "Дипос" због тога, на име закупнине, у периоду од 1995. до 2000. године, изгубио око 434.000 долара.

"Од појединих непокретности којима друштво управља, као што је у Крунској 69 коју користи ДС, 'Дипос' већ дужи низ година не остварује никакав приход, иако се овај објекат налази у фонду", навео је Кривокапић.

Рекао је да је након изласка амбасаде Ирака, тај објекат у Крунској 69, закупила фирма "Лутра".

Према његовим речима, "Дипос" је добио допис да је поједина група људи упала у тај објекат и заузела га.

"'Дипос' тужи, сходно законским прописима, и они нам кажу да немамо активну легитимацију већ да је то требало да ради 'Лутра'. Касније се сазнаје да је то ДС. 'Дипос' је од 1995. до 2000. изгубио око 434.000 долара на име закупа који потражује, али су они у међувремену са пословним простором општине Врачар направили уговор о закупу", наводи Кривокапић.

Како додаје, од стране "Дипоса" вођени су судски спорови "да би 2000-2001. све спорове, наравно, изгубили".

Кривокапић је, одговарајући на питања, рекао да није једина спорна кућа у којој је седиште ДС-а, већ и некретнина коју је користио Г 17 плус, односно УРС.

"Они су се иселили и оставили дуг од око 170.000 евра. Они више нису закупци, тужени су. Нису плаћали кирију", навео је Кривокапић.

Према његовим речима, постоји известан број људи који избегавају плаћање закупа и судске спорове, због правних шупљина и "одређених веза".

Кривокапић је казао да "Дипос" има спорова за потраживање закупнина од 250.000 евра, додајући да без судске одлуке не може никог да исели.

Највећи дужници се помињу само под надимцима Лопов и Ваћко. Ни имена осталих закупаца директор "Дипоса" не објављује.

Ипак, наглашава Кривокапић, у претходних годину дана исељено је шест лица, што је, оценио је, фантастичан резултат, с обзиром на то да ти спорови трају веома дуго.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије